videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

HDZ BiH poslao svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona

Kadrovi HDZ-a Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Brkić u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona, dostavili su svoj prijedlog. Traže uvođenje novih područja prilikom izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno 3 zasebne izborne jedinice.

Birač upisan u Središnji birački popis za glasovanje u Federaciji BiH može glasovati ili za bošnjačkoga ili za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali ne za oba. Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkoga naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskoga naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C.

Za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima, uz uvjet da je u području koje se sastoji od izbornih područja B i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja A i C. To bi u prijevodu značilo, da član Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda mora biti izabran glasovima iz izborne jedince u kojoj je većinsko hrvatsko stanovništvo.

Kada je riječ o Domu naroda Federacije, umjesto da se svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakom kantonu, 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela kantona na način da Hercegovačko-neretvanski bira pet izaslanika, Srednjobosanski četiri, Zapadnohercegovački tri, Kanton 10 dva, Zeničko-dobojski, Posavski i Tuzlanski po jednog izaslanika.

federalna.ba

HDZBiH Izborni zakon
Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Izborni zakon
0 23.07.2021 18:12
Saša Magazinović HDZBiH Izborni zakon izmjene Prijedlog
0 22.07.2021 17:36
CIK BiH Irena Hadžiabdić Izborni zakon
0 18.07.2021 13:46
Dragan Čović Izborni zakon izbori
0 17.07.2021 17:40