Fijala otvorio samit EPZ: Najveći problem Evrope je agresivni rat Rusije
(Izvor: EPA/MARTIN DIVISEK)

Fijala otvorio samit EPZ: Najveći problem Evrope je agresivni rat Rusije

Češki premijer Petr Fijala otvorio je danas prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu upozorenjem da je ruski agresivni rat najveći problem koji muči 44 zemlje čiji čelnici prisustvuju skupu.

"Evropa je danas suočena sa teškoćama. Najteži problem je da je pogođena agresivnim ratom. Rusija nastavlja svoju nepravednu agresiju na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin nije spreman na pregovore i njegov cilj je da osvoji susjednu zemlju", kazao je Fijala otvarajući samit na kojem su lideri svih evropskih zemalja osim Rusije i Bjelorusije.

Fijala je ponovio da Ukrajina i Zapad odbijaju kao nelegalnu ankesiju četiri ukrajinske oblasti od Rusije.

"Proglasiti glasanje na okupiranim teritorijama bilo je nečasno i lukavo i međunarodna zajednica to ne može da uzima ozbiljno. Shvatamo da je teško suprotstavljati se zlu, ali takođe shvatamo da istina pobjeđuje. Možda će to trajati neko vrijeme, ali svi u srcima znamo da će Ukrajina pobijediti jer je istina na njenoj strani", rekao je Fijala.

Češki premijer je naveo da je Ukrajini nužna nesmanjena pomoć Evrope.

"Evropa mora da se pridržava vrijednosti koje je ujedinjuju: vrijednosti ljudskih prava, poštovanja i vladavine prava", kazao je Fijala.

Naveo je da je češko predsjedavanje EU suočeno "sa ogromnim izazovima i krizama kroz koje prolazi Evropa" i koje će biti tema prvih razgovora Evropske političke zajednice, bilo da su to mir i bezbjednost, energetika, životna sredina ili privreda.

"Nije cilj da dođemo do nekakvih pisanih zaključaka. Cilj je da diskutujemo i stvorimo nekakvu okvirnu slogu oko daljeg postupanja evropskih zemalja u tim oblastima", rekao je Fijala. Program samita ostavlja veliki prostor za bilateralne sastanke poslije dva okrugla stola, prvog na temu mira i bezbjednosti, i drugog o pitanjima privrede, energije i klime na kojem učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

federalna.ba/Beta

Prague Evropska politička zajednica
Evropska politička zajednica Federalni radio
0 06.10.2022 17:17
Prag Evropska politička zajednica
0 06.10.2022 13:34
Evropska politička zajednica sastanak
0 06.10.2022 10:59
Evropska politička zajednica Prag
0 06.10.2022 07:40
Evropska politička zajednica
0 22.09.2022 19:44
Evropska politička zajednica
0 16.06.2022 09:30