Prilog: Dubravka Piplica

U Pragu počeo 1. samit Evropske političke zajednice, dobra prilika i za Zapadni Balkan

U Pragu se održava prvi samit Evropske političke zajednice, na kojem učestvuju 44 zemlje: 27 država članica Evropske unije i 17 drugih evropskih zemalja. Teme samita su “Mir i sigurnost”, te “Energija, klima, ekonomija”. Bosnu i Hercegovini predstavlja predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, a na marginama samita održat će brojne bilateralne sastanke sa zvaničnicima država učesnica.

 

Ogroman broj zvaničnika i lidera bit će u Pragu, ali jedna tema dominira „Ukrajina i energetska kriza“. Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel istakao je, uoči početka skupa u Pragu, da je ovo bitan sastanak, jer okuplja sve zemlje koje su dio istog kontinenta i koje se suočavaju s istim izazovima.

 

"Ovo je platforma koja treba da pomogne da razgovaramo o brojnim pitanjima i koordiniramo akcije u korist naših građana", kazao je Mišel.

 

 

Nizozemski premijer Mark Rut naglasio je da Evropska politička zajednica 'nije nikakva alternativa pristupnom procesu', već platforma za razgovor evropskih lidera 'o aktuelnim pitanjima, ratu u Ukrajini, zaštiti klime i ekonomskoj situaciji'.

 

Istakao je da je neophodna evropska solidarnost, da se koordiniraju akcije. Belgijski premijer Aleksandar De Kro ukazao je da dolazak svih lidera Evrope, osim Rusije i Bjelorusije, pokazuje koliko je značajan skup. Prethodno je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Đuzep Borelj izjavio da je samit i formiranje Evropske političke zajednice signal Rusiji, iako je jasno da ona neće zaustaviti rat zbog sankcija, da treba da zna da je izolirana.

 

"To ne znači da želimo da izoliramo Rusiju zauvijek, ali ovu Rusiju nećemo učlaniti. Tu smo da Rusiji pošaljemo signale", kazao je Borelj novinarima pred početak samita.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je ‘besprizornim i van svake pameti’ reakcije srpskih zvaničnika na zabranu uvoza ruske nafte, istaknuvši da Srbija može da dobije koju god naftu želi, samo ne rusku.

 

“Srbija ne može sjediti na dvije stolice", kazao je Plenković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima je u Pragu, povodom odluke Evropske unije o ukidanju uvoza nafte Srbiji, rekao da su neki izmislili njegovu izjavu da je Hrvatska kriva.

“Hrvatska je samo radila svoj posao koji radi decenijama od 41, pa nadalje. Samo nek nastave. Ja ću govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim odlukama u narednom periodu”, rekao je Vučić.

Za večeras je predviđena i radna večera na zajedničkoj sesiji evropskih lidera i drugih učesnika na samitu. 

Evropska politička zajednica Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.11.2023 23:47
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.11.2023 21:42
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.11.2023 17:34
sport Federalni radio
0 28.11.2023 17:30
sport Federalni radio
0 27.11.2023 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.11.2023 22:28