Predsjednik Evropskog savjeta vjeruje u dogovor i saradnju cijele Evrope
(Izvor: EPA/MARTIN DIVISEK)

Predsjednik Evropskog savjeta vjeruje u dogovor i saradnju cijele Evrope

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel optimista je na početku prvog samita nove inicijative Evropske političke zajednice u Pragu, gdje se okupilo 44 čelnika zemalja Evrope, bez Rusije i Bjelorusije, između ostalog i da daju signal Rusiji da će privremeno bez nje rješavati tekuće krize. "Ovaj sastanak je važan zato što je prvi. Suočeni smo sa istim problemima, imamo iste izazove. Veliki sam optimista. Pokazaće se kako dobro možemo da sarađujemo", kazao je Michel novinarima u praškom zamku Hradčani gdje se samit danas održava.

Prethodno je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio da je samit i formiranje Evropske političke zajednice signal Rusiji da, iako je jasno da ona neće zaustaviti rat zbog sankcija, da treba da zna da je izolovana. "To ne znači da želimo da izolujemo Rusiju zauvijek ali ovu Rusiju nećemo učlaniti. Tu smo da Rusiji pošaljemo signale", kazao je Borrell novinarima pred početak samita.

U predsjednički zamak Hradčani na samit stigao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji privlači pažnju medija zbog odbijanja da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji i tako, kao zemlja kandidat, uskladi svoju vanjsku politiku sa Briselom u tom pitanju i zbog spora Beograda i Prištine oko Kosova. Češki analitičari upozoravaju da, iako se to očekuje, Srbija, bez obzira što je zemlja kandidat, ne mora da uvede sankcije Rusiji jer nije punopravna članica.

Samit prati i mali protest na Vltavi ispod Hradčana, gdje je Greenpeace postavio maketu gasovoda sa porukom da se ne pumpa rat u Ukrajini i ne kupuje "Putinov krvavi gas".

Samit počinje i malim gafom kada je neočekivano Prag napustio katarski emir Tamim bin Hamad Sani, koji se prethodnog dana sreo sa češkim predsjednikom Milošem Zemanom i želio je da učestvuje danas u samitu samo na završnoj plenarnoj sjednici tokom svečane večere.

Međutim Brisel je odbio da se u posljednjem trenutku mijenjaju učesnici, čak i kada je u pitanju emir zemlje na koju Evropa računa da prevaziđe krizu sa ruskim gasom, pa je on, kako javljaju češki mediji, uvrijeđen napustio prije vremena Prag.

federalna.ba/Beta

Prag Evropska politička zajednica