Dr.Jusufbegović: Kod mnogih došlo do olakšanja, za ovo podneblje prirodnije su trenutne temperature
(Izvor: AA)

Dr.Jusufbegović: Kod mnogih došlo do olakšanja, za ovo podneblje prirodnije su trenutne temperature

Hladnije vrijeme i temperature zraka znatno niže nego je to bilo prije nekoliko dana, rezultiralo je olakšanjem kod mnogih naročito kod osjetljivih i osoba narušenog zdravstvenog stanja. Doktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Edin Jusufbegović primjećuje to po broju poziva pristiglih u tu medicinsku ustanovu, kao i po broju intervencija.

- Kod mnogih osoba došlo je do olakšanja jer su, za ovo podneblje, u aprilu prirodnije trenutne temperature zraka nego je to bilo prije nekoliko dana kad je izmjereno i do 28 stepeni - kazao je za Fenu dr. Jusufbegović. Dodaje da bioprognoza odgovara posebno osjetljivim osobama i naročito onima s kardiovaskularnim oboljenjima i neurološkim pacijentima.

Kako je naglasio dr. Jusufbegović, a sudeći po vremenskim prognozama, rast temperatura zraka u periodu koji slijedi bit će postepen što bi kod ljudi moglo izazivati i blažu promjenu kliničke slike. Ipak, kako je kazao, nikad se ne zna jer svačiji organizam različito reagira na temperaturne razlike. 

Za visokih temperatura zraka, izmjerenih prije nekoliko dana, bilo je kolapsnih stanja i to naročito na javnim mjestima. Ljudi, kaže dr. Jusufbegović, jednostavno nisu bili spremni za tako visoke temperature zraka u ovo doba godine. Za period kad opet bude toplinski talas, preporuča unos veće količine tekućine, baš kao što to činimo i tokom ljeta. Ne sokove, i ne gazirano, ne slatko. Samo vodu, piti najmanje dva litra vode dnevno.

federalna.ba/Fena

temperature zdravlje
SAD temperature rekordna temperatura visoka temperatura
0 18.06.2024 12:50
vrijeme temperature porast pljuskovi
0 14.06.2024 08:20
Japan temperature rekordi
0 15.04.2024 11:09
Brazil temperature rekordi more
0 20.03.2024 09:24