(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica Isović)

"BiH i Srbija nemaju normalne bilateralne odnose, jer je Srbija licemjerna"

Postoji jedan specifičan momenat u odnosima BiH i Srbije. Lijepo je to da mi sarađujemo. Međutim svaki korak iz Srbije, diplomatski, idejni, politički uvijek naglašava da je BiH podijeljena na dva entiteta, naglašava se namjerno entitet RS, entitet FBiH, uvijek se akcent stavlja na BiH kao razdvojenu na segmente- kazao je profesor sarajevskog FPN-a Senadin Lavić gostujući u Otvorenom studiju urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Federalnom radiju o temi odnosa BiH i Srbije, a u svjetlu trenutne posjete srbijanskog ministra vanjskih poslova Nikole Selakovića.

Volio bih kada bi politika Beograda naglašavala stalno važnost odnosa između BiH kao države i Srbije kao države. Ti vrlo bitni odnosi između dvije zemlje nisu uspostavljeni, a uspostavljeni su specijalni odnosi između entiteta i države Srbije. Prvo potpišimo granice, uspotavimo kontrolu nad hidrocentralama na Drini pa ćemo onda imati povjerenje u dobre namjere Srbije, ovako mi dođe kao da stalno dolazite u moju kuću i svaku put naglašavate vi živite u ovoj sobi vaša žena u onoj.“- kazao je Lavić.

To razdvajanje bitno utiče na razumijevanje odnosa. Tu se onda postavlja pitanje da li BiH uopće ima bilateralne odnose sa Srbijom?

Nema. BiH i Srbija neamju normalne, međudržavne, diplomatske odnose sa Srbijom. Tu imamo samo jednu dominaciju Srbije nad entitetom RS u BiH“- kazao je Lavić.

Granica između emotivnog bratimljenja Srba sa obje strane Drine i poštivanja ustavnog okvira BiH su nejasne.

Srbija zloupotrebljava postojanje Srba u Hrvatskoj, u BiH, u Crnoj Gori, u Makedoniji, na Kosovu. Politička svijest u Beogradu ne može još da shvati da Srbija nije više Pijemont na ovom prostoru i da neće više upravljati životom Srba koji žive na drugom prostoru van Srbije. Izuzetno je potrebno da se uspostavi novo razumijevanje država nastalih rezolucijom Jugoslavije. Srbija to ne želi da prihvati. Memorandum 2 ukazuje na to da Srbija daje sebi pravo da se miješa u unutrašnje poslove BiH i da regulira život Srba ovdje. Srbi ovdje su bosanskohercegovački Srbi, to je narod ove zemlje“- kazao je Lavić.

Srbija mora da preuzme odgovornost za mir na ovom prostoru. Istovremeno unutrašnje usaglašavanje vanjske politike BiH ide veoma teško.

Ono ide u smjeru opstruiranja BiH i pokašaju da se nametne i dokaže teza da je ona nefunkcionalna ili kako kaže Nenad Kecmanović da je BiH nemoguća država. Nikad nećemo zaboraviti da je entitet Republika Srpska pravio Miloševićev režim. I kad se kaže Republika to je samo ime, a ne republika državno uređenje, samostalna deržava. A to se nameće iz Republike Srpske i Srbije“- kazao je Lavić.

Srbija trenutno samo pomaže da se stvara nered u BiH, ali i u Crnoj Gori i na Kosovu. Radi se revizija prošlosti i to se servira novim generacijama također.

Vučić uporno želi BiH da predstavi kao Pijemont na Balkanu i to provodi donoseći 5000 vakcina. Super, ali prvo neka prihvati da je BiH nezavisna i cjelovita država i neka dokažu da nemaju skrivene namjere o otcjepljenju RS-a. Dodik je svakih petnaest minuta kod Vučića na konsultacijama“- poručio je Lavić.

Vučića podržavaju Rusija i Kina. Rusija diplomatski, Kina ekonomski i projektima. I on na ta dva talasa igra svoju igru. Ali treba znati Srbija da ne može više nikoga zamajavati.

Kao građanin BiH očekujem da Srbija potpiše granicu sa BiH, koja je vrlo duga i da riješi desetine milijardi bosanskih maraka od hidroelektrana na Drini. To će biti najbolji znak ljubavi i normalnmalnih odnosa, ništa drugo“- zaključio je Lavić.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Senadin Lavić Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
Otvoreni studio Federalni radio kladionice kladionica
0 26.01.2023 17:31
formiranje vlasti Otvoreni studio sporazum
0 01.12.2022 09:35
Otvoreni studio Federalni radio
0 30.11.2022 20:57
Otvoreni studio Federalni radio
0 11.11.2022 20:51
Dijana Gupta Senadin Lavić Milan Sitarski Dragomir Vuković Odgovorite ljudima
0 09.11.2022 22:19
Dijana Gupta Milan Sitarski Senadin Lavić Dragomir Vuković
0 09.11.2022 21:46