Prilog: Maida Alić

Zdravstvo nikada neće ozdraviti dok ga vode politike

Šta se dešava sa zdravstvom u Kantonu Sarajevo? Uz duge liste čekanja, nedostatak ljekara i lijekova pljušte smjene i ostavke rukovodilaca zdravstvenih ustanova. Nakon što je smijenjen Upravni odbor JU Doma zdravlja, ostavku je podnio i direktor. Istovremeno, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu još nema direktora. U sve je prste umiješala politika.

 

Vlada Kantona Sarajevo smijenila je sve upravne odbore ustanova kojima nisu prihvaćeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2022. godinu. Među njima je i Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Na čelu Upravnog odbor ove zdravstvene ustanove bio je Ademir Spahić. Nakon smjene, Spahić kaže da u Domu zdravlja ima mnogo propusta, prije svega u organizacionom smislu. Nije postignuto poboljšanje primarne zaštite, ali je rad Upravnog odbora bio konstruktivan, kaže Spahić i iznosi optužbe na račun rukovodstva SDP-a:     

“Ovo je bilo očekivano. Nermin Nikšić i Adnan Šteta su pokušali da blate moje ime sa spinovima i izmišljotinama koje je demantovala Američka ambasada.”

Spahić je ranije javno govorio da su mu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i pojedini oko njega rekli da ne može biti ministar zdravstva nakon Harisa Vranića zato što se tome, navodno, protivila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Osim što je smijenjen s pozicije predsjednika Upravnog odbora, isključen je iz SDP-a jer je, kako stoji u saopćenju, medijskim nastupima povrijedio Statut stranke i načela socijaldemokratije te prouzrokovao govor mržnje. 

U međuvremenu, Abel Baltić, direktor Doma zdravlja KS, podnio je ostavku na tu funkciju iz "moralnih razloga", nakon što je oboren izvještaj te ustanove. Spahić tvrdi da je Baltićeva ponuđena ostavka samo igranka te da će on ostati direktor jer novi Upravni odbor neće prihvatiti njegovu ostavku.

S obzirom na to da mi nije usvojen izvještaj o radu iz 2022. godine jedino što sam smatrao ispravnim, jer nisu zadovoljni mojim radom, jeste da podnesem ostavku. Nemam ja tu šta dalje raditi. Što se tiče optužbe, apsolutno ih sve odbacujem i nadležni organi će dati svoj krajnji sud o tome. Ja sam uključio svoj advokatski tim i konačna odluka će se čuti na sudu”, kaže Baltić.

“Mislim da je to jedna predstava za javnost iz tog razloga što je podnio ostavku i onda Upravni odbor tu ostavku neće usvojiti.  Sve je ubrzano, ja naravno neću stati. Ja ću pričati o svim neregularnostima koje su bile. Mi moramo voditi računa o našim pacijentima, mora se zakon provoditi. Tuga je što se stavljaju nekompetentni ljudi na razne pozicije, što ih politika tu dovodi”, poručuje Spahić.

Bivši ministar zdravstva Haris Vranić za Radio Federacije kaže da je duboko politika umiješana te da zdravstvo nikada neće ozdraviti ovakvim načinom vođenja:

“Dakle, svaki direktor odgovara stranačkim šefovima, svaki ministar mora da slijedi upute politika, jedna matrica koja se ponavlja zadnjih 30 godina.  Politika je zašla u sve pore, dakle, jednostavno, ja ne vidim nekog izlaza, kreativnog, da se može zdravstvo prepustiti zdravstvenim radnicima da ga oni urede kako oni misle da je najbolje. Međutim, iz iskustva znam da su daleko veći akteri uključeni u postavljanje domino kockica u zdravstvu onako kako oni smatraju da treba, a ne onako kako odgovara zdravstvenom sistemu.”

Istovremeno, ni situacija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon smjene Sebije Izetbegović, nije riješena. I dalje je dr. Alen Pilav vršilac dužnosti direktora, jer federalni ministar Nediljko Rimac nije dao saglasnost dr. Ismetu Gavrankapetanoviću za imenovanje na čelnu poziciju. Bivši ministar zdravstva pojašnjava koliko se sve ovo odražava na zdravstveni sistem.

“Mislim da se to neće na veliki način odraziti na odnos prema pacijentima, ali u svakom slučaju će usložniti odnos između ustanova koje kreiraju zdravstveni sistem unutar Kantona Sarajeva, a njih je 14. E sad, da biste imali jedan dobar i kvalitetan sistem koji će odgovoriti zahtjevima pacijenata vi morate u svakom slučaju imati koordinaciju i dobru saradnju između tih ustanova”, smatra Vranić.    

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković zaprijetio je krivičnim prijavama zbog izostanka saglasnosti za Gavrankapetanovića. Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sastaje se u popodnevnim satima da bi analizirao odluku federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca. 

zdravstvo Federalni radio
sport Federalni radio
0 14.04.2024 22:54
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.04.2024 22:02
sport Federalni radio
0 14.04.2024 19:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.04.2024 17:30
Vijesti u 12 Federalni radio
0 14.04.2024 16:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23