Završeno ponovno brojanje glasačkih listića iz Bijeljine, Banja Luke i Doboja, broji se Zvornik

Ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nastavljeno je i danas u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj Zetri, a do sada su završeni Bijeljina, Banja Luka i Doboj.

Zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje Adi Agić kazao je za Fenu da je u toku brojanje za Zvornik, koje bi trebalo biti završeno tokom ove smjene.

- Što se tiče rezultata analize, to radi naša kontrola rezultata i oni će proslijediti izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji. Sve te stvari koje se pišu po portalima, izvor informacija su posmatrači političkih stranaka koji su bili prisutni u Glavnom centru za brojanje, pa svako tumači taj dio rezultata na svoj način - naveo je Agić.

Mi, dodao je on, samo utvrđujemo činjenice i proslijeđujemo kontroli rezultata. Kad CIK BiH dobije izvještaj od kontrole rezultata, oni će moći da kažu zvanične informacije.

Što se tiče Doboja, za koji je ranije rečeno da s određenog broja biračkih mjesta ne postoje vreće i pečati od neiskorištenih glasačkih listića, Agić je kazao da je istina bila da je "nedostajao navedeni broj vreća".

- Mi smo materijal tražili u drugim nivoima, znači bio je pomiješan materijal, te smo morali da pristupimo sortiranju kompletnog neiskorištenog materijala za pojedina biračka mjesta - pojasnio je Agić.

Po njegovim riječima, Gradska izborna komisija nije tražila saglasnost da se otvore vreće i da se ispravno upakuju i da nam se predaju.

- To je prouzrokovalo kompletno taj dio što se tiče Doboja, pošto materijal nije upakovan prema šemama pakovanja - pojasnio je Agić.        

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 10. oktobra donijela Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Naredba se odnosi za 2.239 redovnih biračkih mjesta u Republici Srpskoj uključujući i biračka mjesta u Brčko Distriktu BiH sa opcijom glasanja za Republiku Srpsku.

Prilikom utvrđivanja rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske Glavni centar za brojanje dužan je da sačini analizu i evidenciju zaprimljenih glasačkih listića, neiskorištenih glasačkih listića kao i analizu i posebnu evidenciju nevažećih i oštećenih glasačkih listića po svakom biračkom mjestu za koje je izdata naredba.

federalna.ba/Fena

Opći izbori 2022
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45
gradonačelnici načelnici mandat Opći izbori 2022
0 08.11.2022 09:28
Opći izbori 2022 izbori Federalni radio
0 02.11.2022 17:06
Banja Luka SDS Opći izbori u BiH Opći izbori 2022
0 01.11.2022 20:52
opozicija izbori Opći izbori 2022
0 29.10.2022 17:27
CIK BiH Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH
0 27.10.2022 19:47