videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Zašto je SDS doživio još jedan izborni krah?

U Banja Luci se pripremaju novi protesti u režiji opozicije. No, kolika je zaista njihova moć u Republici Srpskoj? Najjača opoziciona stranka i dalje je SDS, koji u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa bilježi konstantan pad. Stranku je u posljednjih nekoliko godina napustio veliki broj visokopozicioniranih članova, problemi su svakodnevica, a veliki pritisak je na kompletno rukovodstvo da podnese ostavke.

U opoziciju su otišli 2006. godine s tada nezamislivih 17 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 16 godina kasnije i dalje su u opoziciji, ali i uz savremeni politički paradoks - popularnost im opada čak i dok su u opozicionom statusu. Na posljednjim izborima glasove su dobili tek za 13 mandata, a šef SDS-a Mirko Šarović izbornu trku za člana Predsjedništva BiH izgubio je s više od 102.000 razlike.

„Nezadovoljni samo rezultatom za ovaj nivo. Očekivali smo pobjedu“, kazao je Šarović.

Mnogo su očekivali i od rezultata za druge nivoe vlasti, ali brojke su bile neumoljive. Za najjaču opozicionu stranku stiglo je preskromnih manje od 15 posto glasova, a nezadovoljni su i drugi čelnici stranke.

„Volim svoju stranku. Da sam dosad pao 50 puta, ostajem u svojoj  stranci. Nisam imao rezultat koji je potcijenjen. Mislim da je i na mojoj poziciji bilo zloupoterba, ali na časti im“, poručio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, kazao je kako nisu zadovoljni rezultatima, očekivali su podršku od 18% glasova. U novembru će održati sjednicu Glavnog odbora, gdje će raspraviti o rezultatima, naveo je on.

A dok se čeka sjednica Glavnog odbora, u medijima se šuška da će u narednih nekoliko dana biti održana i nova sjednica Predsjedništva stranke, te da su pojedini članovi Predsjedništva već podnijeli ostavke na funkcije. Analitičari smatraju da su potrebne promjene u vrhu SDS-a.

„Mirko Šarović neće ostati na mjestu predsejdnika. To je jasno svima, osim ako oni zaista ne žele loše svoje političkoj partiji. Nije napravio rezultat. Vjerujem da će unutar stranke analizirati izbore i analizirati rezultat“, smatra politički analitičar Velizar Antić.

A rezultat je takav da je u posljednje četiri godine nekad najjača politička partija u RS-u dostigla historijski minimum i izgubila neka tradicionalna uporišta, poput Bijeljine i Doboja.  

Najbolja ilustracija stanja u pomenutoj partiji je da su na lokalnim izborima u Banja Luci skupili glasova koji su bili jedva dovoljni za jedan odbornički mandat.

federalna.ba

Banja Luka SDS Opći izbori u BiH Opći izbori 2022
Svjetski dan rijetkih bolesti Banjaluka Banja Luka
0 23.02.2024 18:26
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36
Banja Luka hapšenja
0 14.02.2024 12:24
Lokalni izbori Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković Jelena Trivić Milorad Dodik
0 11.02.2024 17:50