videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

SBK: Pobjednici poznati, ali neizvjestan izbor delegata u Dom naroda

Za razliku od ostatka Federacije, gdje HDZ BiH i stranke Osmorke dogovaraju vlasti bez SDA, u Srednjobosanskom kantonu takve mogućnosti nema. Izuzev teoretske ili, jednostavno kazano, pojave preletača. Jer dvotrećinsku većinu imaju SDA i HDZ BiH. No ono što je neizvjesno i oko čega se koplja lome je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije. Hoće li u ovom kantonu HDZ BiH imati sva četiri, te čiji će biti drugi iz reda Bošnjaka, čiji izbor otvara prostor za kombinatorike na federalnom i državnom nivou, najizvjesnije da će odlučivati šešir. 

Izbornim rezultatima prema kojima je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine osvojila devet, a Stranka demokratske akcije jedanaest zastupničkih mandata i bez koje je nemoguće formirati vlast osigurano je da o imenovanju Vlade ovdje, kao nigdje u Federaciji, odlučuju jedino i isključivo te dvije stranke. Dogovori u ostalim kantonima i na višim nivoima vlasti ovdje nemaju utjecaja.

„Mislim da će to na kraju tako i završit - da će HDZ i SDA sami napraviti Vladu. Ono što smo na zadnjem međustranačkom sastanku dogovorili, pripremamo jedno programsko opredjeljenje za naredne četiri godine“, navodi Bojan Domić, predsjednik OO HDZBiH Travnik.

Ono što izborne pobjednike zabrinjava, a što bi HDZ-u BiH i Osmorci moglo pomoći ili otežati kreiranje vlasti na federalnom i državnom nivou jeste izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije, posebno drugog bošnjačkog, jer je jedan, kažu iz SDA, siguran. Šta će se desiti ako drugi bude sa liste NiP-a i SDP-a?

„Što se tiče predsjednika i potpredsjednika FBiH, Vlade i premijera, to znači da će stvari ići na taj način da je sve riješeno“, kaže Haris Kaniža, predsjednik KO NiP SBK-a.

No, u SDP-u tvrde da je sve u rukama Demokratske fronte, koja će, kako nam je potvrdio Amir Orlović, imati svoje liste za hrvatske i za bošnjačke delegate.

„Ako on bude imao svoju listu i bude glasao za sebe, zastupnici koji budu delegati za Dom naroda na zajedničkoj listi SDP-a i NIP-a i SDA ići će u šešir“, ističe Nijaz Helez, predsjednik KO SDP SBK-a.

No, iz SDA, svjesni svog izbornog rezultata ovdje, ali i stanja u ostalim dijelovima Federacije, planiraju nove poteze prije odluka iz šešira.

„Pošto žele da izbace SDA pod svaku cijenu, DF nije dio njihovog paketa, a DF i SDA imaju približno slične stavove, dobro bi bilo da DF podrži listu SDA, jer je jedan Bošnjak u DF-u, a nas je pet. I to bi bilo ljudski. Ako nas ne podrže, mi smo spremni podržati njih“, poručuje Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK-a.

Iako značajno manje, ali nije bez stresa ni izbor hrvatskih delegata, za koje Domić kaže da će sva četiri svakako biti iz HNS-a. Ipak im nastojanje Devedesetke da dobije jednog nije po volji. Konačnu riječ će dati šešir, u koji zbog činjenice da HDZBiH ima jednog sigurnog idu dvije liste s tri njena i jednim kandidatom HDZ-a 1990.

„Kako žrijeb odluči tako će i biti. HDZ 1990 ima poziciju da još u dva kantona očekuje žrijeb za izbor ključnog čovjeka za Dom naroda Parlamenta FBiH i vjerujemo da ćemo od te tri dobiti jednu ruku“, navodi Anto Bilić, predsjednik KO HDZ 1990 SBK-a.

A ta jedna ruka od četiri hrvatska delegata garantirala bi im mogućnost odlučivanja na državnom nivou. No svi se slažu da je ona druga bošnjačka mnogo značajnija i teža. I zbog koje još ništa nije sigurno.

federalna.ba

SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
Dom naroda PSBiH Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma
0 16.02.2024 13:46
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma
0 16.02.2024 11:28
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Misija BiH pri Evropskoj uniji
0 14.02.2024 09:27
Ured EU u BiH Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH
0 10.02.2024 12:20
Julian Reilley Srednjobosanski kanton SBK
0 01.02.2024 18:53