Obavljena rasprava o prijedlozima amandmana na Ustav
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Obavljena rasprava o prijedlozima amandmana na Ustav

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su raspravu o Prijedlog amandmana dva, tri, četiri i pet na Ustav BiH u prvom čitanju, kako bi se primijenile brojne odluke Evropskog suda za ljudska prava, poput onih u predmetima "Sejdić i Finci", "Pilav", "Zornić", "Šlaku" i "Pudarić".

Predlagači amandmana su poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Poslanik Damir Arnaut je obrazlažući prijedlog naveo da je riječ o prvim amandmanima na Ustav koji su dobili pozivitino mišljenje nadležne komisije nakon amandmana jedan koji se tiče Brčko distrikta.

Arnaut kaže da su sve realnosti BiH uvrštene u prijedlog i namjera je bila uskladiti Ustav sa presudama brojnih odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"Entitetsko glasanje ostaje u jednakoj mjeri kao i sada čak ostaje procenat zaštite, a prava konstitutivnih naroda se ne umanjuju. Ovaj prijedlog imlementira presudu tako da niko ništa ne gubi, a da prava dobiju oni koji ih do sada nisu imali", tvrdi Arnaut.

Poslanik Predrag Kojević je, obrazlažući prijedlog, naveo da je demokratska zemlja samo ona u kojoj su svi njeni državljani jednaki, te da se BiH ne može tako zvati sve dok se "ustavna prava ostalih ne izjadnače sa konstitutivnim narodima BiH".

Poslanik SDA Alma Čolo upitala je koliko je realno da prođe ovaj prijedlog poslanika Naše stranke iako ona smatra da je riječ o prijedlogu koji je vrijedan pažnje.

"Na Ustavnopravnoj komisiji sam podržala prijedlog i prilikom glasanja ću podržati jer smatram da je za BiH svaki potez da ispunimo naše obaveze dobar", dodala je Čolo.

Poslanici su apsolvirali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na prijedlog amandmana dva na Ustav BiH, koji je predložio Dženan Đonlagić koji se odnosi na precizno ustavno normiranje "vlasničkog statusa i prava države BiH u pogledu njene imovine".

Nije prošao zahtjev poslanika Saše Magazinovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Magazinovićev zakonski prijedlog odnosi se na izmjene i dopune koje se tiču infrastrukturnih radova, radi lakšeg funkcionisanja osoba sa invaliditetom.

federalna.ba/Srna

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izborni zakon izmjene Ustava
Izborni zakon pregovori Christian Schmidt
0 10.08.2022 19:44
Denis Zvizdić Izborni zakon Izrael
0 08.08.2022 19:30
Izborni zakon Emir Hajdarović Izrael
0 08.08.2022 18:33
Izrael BiH Izborni zakon
0 08.08.2022 12:19
Gabriel Escobar Christian Schmidt Izborni zakon OHR
0 06.08.2022 19:54