videoprilog Adne Sušić (Dnevnik 2)

Zašto Schmidt za blokadu vlasti proziva i potpredsjednike Federacije?

Dok Izrael prelazi granice primjerenog, miješajući se u unutrašnju politiku BiH potpuno nepotrebnim vizijama kako treba izgledati Izborni zakon BiH, sve oči su uprte u visokog predstavnika Christiana Schmidta. On je jasno pokazao da želi provesti odluke Ustavnog suda i deblokirati organe vlasti Federacije BiH - dao je i rok koji teče već nekoliko sedmica, ali ništa se ne dešava. Dok javnost čeka potez visokoga predstavnika, nakon višegodišnjih opstrukcija predsjednika Federacije BiH da predloži imenovanje sudija, Schmidt odgovornost prebacuje na sva tri čelnike Federacije. Uslijedile su oštre reakcije.

Nakon predsjednika entiteta, Schmidt je za blokadu vlasti prozvao, između ostalih, i potpredsjednike Federacije. Na dan nametanja tehničkih izmjena Izbornoga zakona i Ustava FBiH, opomena se dnosila samo na predsjednika FBiH.

Schmidt: Predsjednik FBiH će dobiti još jednu šansu da uradi svoj posao

Govoreći o današnjim nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, Christian Schmidt kaže kako su neka rješenja koja su se pojavila u medijima – bila na stolu, ali kako ništa od toga nije bilo finalno rješenje s kojim je planirao izaći. Prvenstveno razmišlja o provo...

Stavljanje u isti kontekst predsjednika Federacije, koji je na crnoj listi, i dva potpredsjednika, novoprozvani ocjenjuju kao nedobronamjeran potez od nekog ko obavlja veoma značajnu funkciju, navode u zajedničkom pismu potpredsjednici Federacije.

“Stavljanje u isti kontekst predsjednika Federacije BiH, koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH, i potpredsjednika Federacije BiH, koji su postupali u skladu sa Ustavom Federacije BiH i predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja prostor za sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma”, navode Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Zašto demokratija nije za bh. narod, pitaju iz DF-a. Kažu da je ignorisanje neprovođenja sudskih presuda pokazatelj elementarne nepristojnosti, te da visoki predstavnik pokušava pronaći izgovor za nametanje diskriminirajućih odredbi Izbornoga zakona.

Komšić: Schmidt traži bilo kakav izgovor za nametanje trajne etničke diskriminacije

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da su pokušaji Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da pronađe bilo kakav izgovor za nametanje diskriminirajućih odredbi izbornog zakona, još jedan pokušaj da se zauvijek cementira presudan utjecaj zvaničn...

“Vidljivo je da Christian Schmidt traži bilo kakav način kojim bi zadovoljio ovdašnju javnost, a da pri tome Dom naroda FBiH putem nametnutih odluka isporuči Zagrebu. Pokušaj discipliniranja Marinka Čavare, koji je po svoj prilici uigran, jeste smiješan i jedino je u funkciji pridobijanja izgovora za nametanja diskriminirajućih rješenja”, kazao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Ostaje pitanje kako otkočiti Dom naroda i ubrzati usvajanje rješenja koja će donijeti dobrobit svim građanima.

“Pozivati, pod navodnicima, sve tri strane da urade ono što je do njih, mislim da je na određen način, aboliranje onoga ko je blokator i ko radi destrukciju. Prije nekog vremena mi smo imali prvi put jasno adresirane one koji blokiraju i opstruiraju - to su bili HDZ i SNSD. Sad opet imamo korak unazad”, tvrdi politički analitičar Ibrahim Prohić.

Politički analitičar Esad Bajtal ističe kako mu je teško vjerovati da je tendencija, a još teže povjerovati da ne zna ko je zapravo pravi krivac u svemu ovome: “Umjesto da predsjednik Marinko Čavara bude odgovoran sam, jer činjenično stanje je takvo, mi smo imali prvi korak, pozivanja na odgovornost ili opomenu, šta je već pismo bilo. A onda, ko zna kako i zbog čega - da li na nečiju intervenciju - i pismo potpredsjednicima da dijele krivicu koja im ne pripada, a samim tim i odgovornost. O čemu se tu radi, zašto je to tako urađeno - to bi najbolje bilo pitati Schmidta i njegovu administraciju, oni duguju javnosti odgovor na to pitanje”.

Pitali smo OHR zašto izjednačavanje krivice. Poručili su da nemaju ništa dodati. Javnost očekuje reakciju tumača Dejtonskog sporazuma na optužbe da Schmidt traži bilo kakav izgovor za nametanje etničke diskriminacije ili da konačno sam nametne odluku da deblokira Federaciju, blokiranu 4 godine, i omogući provedbu izbornih rezultata u oktobru.

federalna.ba

Christian Schmidt Marinko Čavara Milan Dunović Melika Mahmutbegović
Christian Schmidt Izborni zakon BiH izmjene
0 03.10.2022 22:39
Gordan Grlić Radman Christian Schmidt
0 03.10.2022 12:27
Marinko Čavara Opći izbori 2022 izbori
0 02.10.2022 23:03
Slaven Raguž Christian Schmidt
0 02.10.2022 21:12