Vlajki za Mrežu: Nema šanse da izađemo iz ove crne rupe

O čijoj politici ovisi Dodik i ko čvrsto stoji iza njega? Zašto je opozicija u RS-u jadna već deceniju, zbog čega ne može doći do promjene vlasti i da li međunarodna zajednica štiti domaće političare? Otvoreno za Mrežu govori bivši potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki koji kaže da bi rušenje Dodika značilo i rušenje RS-a.

Za početak kaže da je stanje u državi onako kako je u Hamletu opisano - nešto je trulo u državi Danskoj.

"Ja bih rekao da je sve trulo u državi Danskoj. Trpiti dokle ovi traju. Nema nikkave šanse da izađemo iz ove crne rupe. Još uvijek nismo mrtvi, nismo baš ni gladni, da umiremo od gladni itd. Ova korona je malo promijenila situaciju ali eto i ona se stišava na neki način. Pa će se valjda i ove vlasti stišavati pomalo."

Isitče da politička situacija u BiH liči na kakofoniju, a to znači svako svoje, bez ikakve logike, bez ikakvog reda. 

O odnosu vlasti i opozicije u RS-u kaže: "Vlast traje i to podugo. A opozicija jadna faktički i ne postoji jer nije u stanju da bude prava opozicija već koliko godina ili decenija. Ništa nije u stanju uraditi. Ovdje praktično i nema prave opozicije. Pričaju čitavo vrijeme da je Dodiku došao kraj. Dodik kao Dodik. On je produkt, ne samo on nego čitava politička situacija, različitih faktora ili različitih dijelova međunarodne zajednice. Tako da ne možemo gledati fenomen Dodik jedino kao rezultat nedostatka opozicije i njegovog životinjskog instinkta za politiku. On jako puno ovisi o tome šta će mu kazati ovi iz Moskve, iz Washingtona itd. I upravo tako se i ponaša. On je vrlo oprezan čovjek. Ali u zadnje vrijeme ne mijenja mišljenje. To znači da ima neko ko čvrsto stoji iza njega, neko ko je dovoljno jak da mu može nešto garantirati."

U Bosni i Hercegovini dobro ide onima koji vladaju

Na pitanje ko bi u ovom momentu mogao stajati iza Dodika i njegovih stavova, Vlajki odgovara: "to je čitava međunarodna konstelacija. Ovdje se vodi bitka za Balkan. S jedne strane Zapad, sa druge Rusija i naravo Kina uz Rusiju. Prema tome, mi smo svi nebitni. Žrtve smo tog međunarodnog faktora, a oni su opet marionete međunarodnog faktora. Nismo mi toliko jaki kao zemlja, kao BiH, kao RS unutar nje, da možemo samostalno odlučivati o našoj sudbini."

Smatra da su političari u BiH produkt međunarodne zajednice i da ih ona, na neki način, štiti.

"Oni rade sve da ostanu na vlasti. Čim imate nenormalnu situaciju da je nešto protektorat to znači da neko upravlja s vama. Bilo je rečeno da će do 2005. to prestati. Ne možemo izaći iz ustavnih okvira i iz protektorskih okvira. I naravno ne možemo izaći iz nacionalšovinističkih politika. BiH je od Dejtona do danas primila desetine milijardi eura pomoći i siguran sam da je barem polovina toga otišla u džepove bilo dijelova međunarodne zajednice, bilo mafije, bilo dijela političkih struktura. Po meni je to đavolje trojstvo."

Vlajki kaže da u Bosni i Hercegovini dobro ide onima koji vladaju.

"Ne može doći do promjene vlasti u BiH. Kako ćete promijeniti protektorat? Kako ćete promijeniti Ustav koji govore da postoje tri konstitutivna naroda i da se politička tijela mogu formirati jedino iz tih konstitutivnih naroda. A ovi drugi kao da ih nema. To je pitanje Ustava, nije pitanje politike."

Sankcije nisu ništa novo

O blokadi državnih institucija kaže da postoji strah, te pojašnjava: "Postoje dva naroda unutar BiH, Hrvati i Srbi, koji se plaše majorizacije većinskog naroda, Bošnjaka. I oni računaju ako dođe do stvaranja građanske države jedan čovjek, jedan glas, a pošto misle da elite u bošnjačkom korpusu žele BiH za sebe čitavu i da bi to mogli ostvariti preko većine, oni se jednostavne plaše da će biti majorizirani i da će se naći u poziciji građana drugog, trećeg reda. Kada bi se mogao naći mehanizam unutar građanskog društva koji bi osiguravao da nijedan narod ne može majorizirati druge narode ovo bi mogao biti raj zemaljski. Treba pronaći tu formulu. Ali dok se ona ne pronađe, dok postoje ti strahovi, dok jedni druge optužuju za kojekakve zločine, genocide to ne može biti. Mislim da bi bio red da političke elite koje praktično žive od nacionalšovinizma prestanu sa retorikom optuživanja jedni drugih. Ali imam utisak da je međunarodni faktor taj koji gura u sve to skupa."

Ističe da se Srbi plaše da bošnjački narod, uz pomoć međunarodne zajednice, ne majorizira njih i Hrvate.

"Mislim da se u ovom času niko ne osjeća kao građanin drugog reda radi ove institucije nacionalnog interesa koji blokira praktično težnje svakoga. Sad je to postalo nešto što se mora iskazati kako bi se dokazala pripadnost nečemu itd. Isto kao što Hrvati misle da je Hrvat neko ko je katolik i pripadnik HDZ-a. Ja sam bio nepoželjan Hrvat jer nisam bio član HDZ-a niti sam bio katolik. Apsolutno nisam legitimni Hrvat onako kako to Čović zagovara."

Smatra da bi se bez Dodika Republika Srpska srušila.

"Ne vidim drugu ličnost u ovom času koja bi mogla imati jednaku težinu kao Milorad Dodik, ma šta god ko o njemu mislio što se tiče i njegove uloge i ekonomske situacije i možda jednog dijela kriminala koji postoji. Dodik je pod sankcijama već 2.3 godine, ako ne i više. Nije ništa novo da Zapad nameće sankcije. Nema ništa od toga. Bilo bi dobro kad bi međunarodna zajednica počela provoditi politiku koja nije politika razdora. Treba stvoriti jedan pokret koji će objedinjavati građane ove zemlje po onome što je njihov zajednički interes i to početi sprovoditi bez miješanja ovih sa strane. To bi mogla biti budućnost BiH."

Ovaj razgovor emitovan je u magazina Mreža. Sva izdanja emisije pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Emil Vlajki Mreža
Mreža
0 21.05.2024 22:34
Mreža Kosovo Srbija
0 21.05.2024 22:21
Mreža
0 21.05.2024 22:11
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Mreža
0 14.05.2024 21:53