Uzbuđenje raste u Cannesu zbog epskog djela DiCapria i Scorsesea

Uzbuđenje raste u Cannesu zbog epskog djela DiCapria i Scorsesea

Cannes je spreman za još jednu veliku holivudsku premijeru u subotu, dok Leonardo DiCaprio i Martin Scorsese dovode svoj indijanski kriminalistički ep, "Ubice cvjetnog mjeseca", na francusku rivijeru.

Nije bilo mnogo govora o filmu dugom tri i po sata, koji je zasnovan na bestseleru američkog novinara Davida Granna o valu ubistava među bogatim Indijancima Osage 1920-ih i rođenju FBI-a.

U Cannesu nije manjkalo zabavnih trenutaka otkako je počeo u utorak kontroverznim pojavljivanjem Johnnyja Depa u njegovom prvom filmu nakon ogorčenog suđenja s bivšom suprugom Amber Heard.

Glumi francuskog kralja Luja XV u filmu "Jeanne du Barry", koji je dobio kritike kao djelo osrednje vrijednosti, a direktor festivala Thierry Fremaux iznervirao je online kritičare rekavši "nije me briga" za Deppove pravne probleme.

Na festivalu je emotivno nastupio i Harrison Ford, koji je dobio počasnu Zlatnu palmu na svjetskoj premijeri filma "Indiana Jones i brojčanik sudbine".

Uz rizik da se ovogodišnji Cannes pretvori u festival ostarjelih holivudskih muškaraca, tu je i počasna palma za Michaela Douglasa i nastup Seana Penna kao sijedog njujorškog bolničara u "Crnim mušicama".

U međuvremenu se zahuktava glavna konkurencija za glavnu nagradu Zlatnu palmu.

Među prvim favoritima je "Zona interesa" britanskog reditelja Jonathana Glazera, užasavajući pogled na privatne živote nacističkih oficira koji rade u koncentracionom logoru Auschwitz.

Također je dobio pohvale i "Četiri kćeri", pametni poludokumentarac Kaouthera Ben Hanije o majci iz Tunisa koja pokušava da se izbori s radikalizacijom svoje djece.

Ukupno 21 film takmiči se za naklonost žirija predvođenog prošlogodišnjim pobjednikom Rubenom Ostlundom ("Trougao tuge"), uoči večeri dodjele nagrada 27. maja, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Cannes
Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojša Slijepčević Štrpci zločin u Štrpcima Cannes Filmski festival u Cannesu
0 25.05.2024 23:24
Kelly Rowland Cannes
0 24.05.2024 14:09
Volodymyr Zelensky Cannes festival
0 18.05.2022 08:59