Hrvatski kratki film koji govori o zločinu u Štrpcima osvojio Zlatnu palmu
(Izvor: Kristy Sparow/Getty Images)

Hrvatski kratki film koji govori o zločinu u Štrpcima osvojio Zlatnu palmu

Hrvatski kratki film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ redatelja Nebojše Slijepčevića, koji govori o zločinu na željezničkoj stanici u Štrpcima tokom rata u Bosni i Hercegovini, osvojio je "Zlatnu palmu" za najbolji kratki film na 77. filmskom festivalu u Cannesu.

„Čovjek koji nije mogao šutjeti“ postao je time prvi hrvatski filma sa glavnom nagradom na ovom prestižnom svjetskom filmskom festivalu.

U kategoriji za najbolji kratki film za "Zlatnu palmu" takmičilo se s još 10 naslova iz cijelog svijeta, a u užu selekciju odabran je među njih više od 4.200. "Čovjek koji nije mogao šutjeti" je drugi film od osamostaljenja Hrvatske koji se na kanskom festivalu takmičio u glavnom programu.

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević.

Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar 1993. godine. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima, u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, ali niko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: penzionisanog oficira Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

federalna.ba/AA

Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojša Slijepčević Štrpci zločin u Štrpcima Cannes Filmski festival u Cannesu