Ustanovljena regionalna književna nagrada za prozu u čast Ćamila Sijarića
(Izvor: Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo")

Ustanovljena regionalna književna nagrada za prozu u čast Ćamila Sijarića

Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" Bijelo Polje na prijedlog direktora Centra Jasmina Ćorovića ustanovio je regionalnu književnu nagradu "Ćamil Sijarić".

U izjavi za Fenu direktor Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" Jasmin Ćorović podvukao je da su osjetili obavezu da u čast velikog pisca i pripovjedača ustanove književnu nagradu koja će nositi njegovo ime - "Ćamil Sijarić", a koja će se dodjeljivati za najbolja prozna djela, roman ili zbirku priča ili priču pojedinačno svake godine u Bijelom Polju, 18. decembra na dan rođenja Ćamila Sijarića.

- Značaj nagrade ogleda se u tome što je to nagrada regionalnog karaktera, uključuje pisce iz Crne Gore, BiH, Srbije i Hrvatske. Za razliku od nagrade "Ćamilovo pero" koja je ustanovljena u Novom Pazaru ali isključivo za stvaraoce iz Sandžaka. Po mom mišljenju Ćamil prevazilazi te lokalne okvire. On je prije svega čovjek poliglota koji je dobijao jugoslovenske ali i evropske nagrade - podvukao je u izjavi za Fenu Ćorović.

On smatra da će ovo priznanje omogućiti da se objedini širi književni prostor i uspostavi multikulturni dijalog svake godine 18. decembra na dodjeli nagrade "Ćamil Sijarić" u Bijelom Polju. Pisci sa prostora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaće priliku da razmijene književna iskustva, što će znatno obogatiti književnu i kulturnu scenu Bijelog Polja, Crne Gore i regiona.

- Pisci su mostovi između ljudi, gradova i država. I baš kako je to i Ćamil činio, ova nagrada će spajati i povezivati ljude iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Benifiti ustanovljenja književne nagrade "Ćamil Sijarić" biće višestruki. Nagrada će učiniti da i Ćamil Sijarić dobije mjesto u tom prostoru koje mu pripada. Jer, književna kritika ondašnje Jugoslavije opisivala je Ćamila Sijarića kao "slikara ljudske čežnje, neodoljivih spiritualnih drhtaja, fluidnih emocija, pisca koji nosi i uznosi priču iznad vremena i iznad miljea u kojem se odvija - podvukao je direktor Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" Jasmin Ćorović.

Prema propozicijama iz jedne države ne može biti kandidovano manje od tri i više od pet književnih djela. Književno djelo se kandiduje za književnu nagradu "Ćamil Sijarić" na prijedlog selektora, koji su ujedno i članovi žirija.

Nagrada za književno djelo "Ćamil Sijarić" se sastoji od plakete, umjetničkog rada - statue i novčanog iznosa. Novčani dio nagrade iznosi 2.500 eura.

Ćamil Sijarić je rođen u Šipovicama kod Bijelog Polja 1913. godine. Završio je Gimnaziju u Vranju, a Pravni fakultet u Beogradu. U Sarajevu je stradao u prometnoj nesreći 6. decembra  1989. godine.

Među najznačajnijim djelima su mu romani „Bihorci“, „Konak“, „Kuću kućom čine lastavice“, „Mojkovačka bitka“, knjige pripovijedaka „Ram Bulja“, „Bunar“, „Kad djevojka spava, to je kao da mirišu jabuke“, te knjige poezije „Lirika“ i „Koliba na nebu“.

Sijarić je dobitnik najznačajnijih književnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji, a njegova djela prevedena su na dvadesetak svjetskih jezika. Bio je član crnogorske i Akademije nauka i umjetnosti BiH.

federalna.ba/Fena

Ćamil Sijarić nagrada
Svjetski dan Crvenog križa nagrada MUP ZDK
0 17.05.2024 09:08
Islam Khalilov teroristički napad Moskva nagrada
0 27.03.2024 09:02
Denis Muhović karate nagrada nagrade
0 27.02.2024 17:26
Mustafa Ćeman Edita Mulaosmanović bibliotekarstvo nagrada
0 17.12.2023 12:56