Ustanovljena godišnja književna nagrada 'Isak Samokovlija'

Ustanovljena godišnja književna nagrada 'Isak Samokovlija'

Prvi sastanak organizacionog odbora 18. književno-kulturne manifestacije "Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica, održan je danas u gradu na Drini.

Tradicionalnu manifestaciju, koja počinje 14. januara, uz godišnjicu smrti u rodnom gradu književnika, Goraždu, obilježit će već ustaljeni sadržaji koji počinju polaganjem cvijeća na bisti u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

Novina je ustanovljenje godišnje književne nagrade po imenu velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

- Usaglasili smo sve programske sadržaje koje smo imali i do sada u kontinuitetu, svih prethodnih 17 godina. Predstavnici Društva pisaaca BiH i Jevrejske zajednice BiH takođe su dali svoje prijedloge za obogaćivanje ovogodišnje manifestacije i ustanovljenjem književne nagrade 'Isak Samokovlija' - kazao je zamjenik predsjednika organizacionog odbora Sanid Zirak.

U skladu s odlukom organizacionog odbora, nagrada će se dodjeljivati na rođendan pisca, 3. septembra.

- Ono što je najvažnije jeste da Isaka Samokovliju kao velikog i značajnog bh. pisca i na ovaj način još više vratimo zemlji Bosni, pogotovo njegovom rodnom gradu i vjerujemo da će Dani Isaka Samokovlije biti jedna od tih važnijih kulturnih smotri, ne samo u BiH, nego i regiji. Posebno je važno da će biti dodjeljena nagrada za najbolje ostvareno književno djelo iz područja proze i drame, jer to i Goražde i Isak Samokovlija zaslužuju - kazao je predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Zadovoljstvo što je konačno ustanovljena književna nagrada Isak Samokovlija, ne kriju ni u Jevrejskoj zajednici BiH.

- Iako ga smatramo piscem koji je pisao najviše o jevrejskoj sirotinji i to je otkrio čitalačkoj publici, on je prije svega pisao i o ljudima iz BiH, o Drini, splavarima na Drini, o Hanki u Fojnici i tako dalje. Dakle, bio je čovjek iz naroda jer je s njim i rastao tu u mahali, kupao se u Drini i to je sve nešto fenomenalno. Nažalost, umro je mlad i nije još mnogo toga dao što je mogao, ali uspostavljanjem ove nagrade je puno srce da smo uspjeli poslije toliko godina -kazao je savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

Manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“, pored Goražda, tradicionalno će se odvijati i u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je pisac radio i stvarao.

federalna.ba/Fena

Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom
Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom Isak Samokovlija
0 13.01.2022 20:54