UNSA - Tradicionalni i međunarodni sajam stipendija, Francuska počasni gost
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

UNSA - Tradicionalni i međunarodni sajam stipendija, Francuska počasni gost

Univerzitet u Sarajevu okupio je brojne izlagače iz 18 zemalja na 13. Sajmu stipendija. Najviše izlagača (institucija i univerziteta) dolazi iz Republike Francuske, počasnog gosta tog sajma.

Jedan od ciljeva tog sajma je i intenziviranje saradnje i povezivanja akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu sa akademskom zajednicom Francuske.

Ambasador Francuske u BiH François Delmas kazao je novinarima da svake godine sve više bh. studenata odlazi studirati u Francusku, a smatra važnim ponuditi im da dio školovanja provedu u inozemstvu.

- Ove godine smo počasni gosti, imat ćemo direktne susrete sa studentima. Doveli smo i predstavnike naše univerzitetske agencije, a tu su i predstavnici devet francuskih univerziteta - naglasio je prije zvaničnog početka tog događaja koji se održava danas u Rektoratu UNSA. 

Najavio je i konkurs za dodjelu francuskih stipendija, a stipendiraju studente na master i doktorske studije. Informacije, u vezi sa tim, bit će dostupne u Francuskom institutu. On kaže da u Francuskoj postoje kvalitetni univerziteti, te su razmjene studenata izuzetno važne.

- Međunarodna razmjena je važna, naročito nam je bitno da uspostavimo razmjenu u oblasti istraživačkih i naučnih posjeta i programa.  I partnerstva, koja se ostvaruju na studentskom i univerzitetskom nivou, važna su i korisna za sve - naglasio je.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglašava da 13 godina UNSA organizira Sajam stipendija, a studenti imaju danas priliku vidjeti iskustva i ponude univerziteta iz 18 država svijeta.

- Naši studenti koji odlaze na razmjenu, na druge univerzitete širom Evrope i svijeta i vrate se u Sarajevo da završe studij, obogaćeni su iskustvom tih univerziteta, ali stiču i mnoga druga značajna iskustva poput učenja jezika zemlje u kojoj borave - kazaso je. Ističe i posvećenost UNSA boljoj internacionalnoj vidljivosti.

Najra Katana boravila je nekoliko mjeseci u Mađarskoj, kao stipendista. Smatra to pravom odlukom, ističe iskustva što ih je stekla, a svima preporuka da se prijave i pokušaju.

Tradicionalni i međunarodni sajam stipendija ima za cilj okupiti institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, omogućiti im da prezentiraju svoje programe stipendiranja i finansijske podrške te dati priliku posjetiocima da na jednom mjestu dobiju informacije o mogućnostima stipendiranja daljnjeg obrazovanja u BiH ili u inostranstvu.

federalna.ba/Fena

Sajam stipendija
Sajam stipendija Univerzitet u Sarajevu
0 26.10.2022 12:50
Sajam stipendija UNSA
0 19.10.2021 18:46