videoprilog Hane Vranac (Federacija danas)

U Sarajevu jedanaesti Sajam stipendija

Mobilnost studenata, stipendiranja i mogućnosti profesionalnog usavršavanja imperativi su bolonjskog obrazovnog procesa. Tim povodom, otvoren je jedanaesti po redu Sajam stipendija. Sajam su organizirali Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Francuske u našoj zemlji.

Služba za međunarodnu saradnju UNSA okuplja i promoviše programe stipendiranja za studente i nastavno osoblje, u BiH i u inostranstvu. Sajam stipendija je način na koji domaće i međunarodne institucije predstavljaju različite oblike finansijske podrške za obrazovanje bh. građana.

“Sajam stipendija je jedna divna mogućnost za studente da odu na tzv. kratkotrajne razmjene, nakon čega oni obogate svoje obrazovanje. Sretna strana je da UNSA daje dovoljno kvalitetne osnove studentima da mogu da se uključe u sve te procese, bez obzira na koji dio svijeta odlaze”, kaže Edita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA.

Iz organizacije tvrde da su, za razliku od prošlogodišnje pandemijske neizvjesnosti funkcionisanja studentskih razmjena, ove godine stvari posložene.

“Za sada nastava ide normalnim tokom. Sve one predviđene aktivnosti vezane za dolazak stranih studenata trenutno se, zaista, odvijaju bez problema”, navodi Željka Dipković, predstavnica Francuskog instituta u BiH.

Ove godine izlagači iz 35 zemalja širom svijeta predstavljaju se srednjoškolcima, studentima dodiplomskih, diplomskih i doktorskih studija, te nastavnom osoblju. Za dvodnevni program Sajma zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem linka na web stranici Univerziteta u Sarajevu, nakon čega će, ovisno o vlastitim interesima, biti raspoređeni u online prostorije i razgovarati direktno sa ponuđačima stipendija.

“Od kako sam se vratio, ponavljam – to je najbolje iskustvo u mom životu. Upoznao sam nove ljude, živio sam pola godine u drugom gradu, to je odličan način da stekenete neku vrstu nezavisnosti i vještine koje su vam potrebne za samostalan život”, priča Timur Vilić, učesnik ERASMUS+ programa razmjene studenata.

Iz Službe naglašavaju važnost mobilnosti studenata, koja otvara ne samo kulturološka iskustva i spoznaje već i uvid u funkcionisanje obrazovnih sistema širom svijeta, kao i mogućnost cjeloživotnog obrazovanja, koje bolonjski proces propagira.

federalna.ba

Sajam stipendija UNSA