videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Otvoren 12. Sajam stipendija na Univerzitetu u Sarajevu

Vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva i univerziteti iz SAD-a, Italije, Grčke, Češke, Francuske, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunije i Slovenije predstavili su svoje programe na ovogodišnjem, 12. po redu međunarodnom Sajmu stipendija, koji je organizirala Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

- Ovaj sajam postao je tradicionalni, na kojem posjetitelji mogu doći do više informacija i uspostave bliže kontakte s međunarodnim organizacijama pa čak i privrednim sektorom kad je u pitanju stipendiranje naših studenata. Mislim da je sajam koristan u pogledu internacionalizacije Univerziteta jer se jača vidljivost i dobijaju se bolje šanse za studente da kroz razmjenu posjete i druge univerzitete - izjavio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Naglasio je da posjeta stranih studenata Univerzitetu nije na zavidnom nivou (tri posto), te je tendencija da broj stranih studenata do 2024. godine bude pet procenata.

Dvanaesti Sajam stipendija organiziran je u saradnji sa Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Ambasadom Republike Francuske, Campus France i Francuskim institutom.

- Vlada Kantona Sarajevo je opredijeljena da gradi atraktivno okruženje koje ispunjava potrebu mladih ljudi. Jedna od stvari na koju smo ponosni je Univerzitet u Sarajevu i međunarodnu mobilnost, koja mladima obezbjeđuje da budu semestar ili dva na prestižnim univerzitetima u svijetu i da provjere svoje vještine - rekla je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić.

Na otvaranju sajma ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic istakla je da sve više studenata iz Bosne i Hercegovine dolazi u Francusku na studiranje.

- Sve više studenata pokazuje interes za studiranje na fakultetima u Francuskoj i dokaz tome je izuzetno bogata ponuda francuskih univerziteta kojoj svjedočimo na ovogodišnjem Sajmu stipendija u Sarajevu. Trenutno, više od 200 studenata studira u Francuskoj, međutim radimo sve da se taj broj poveća – poručila je Toudic.

Šef Operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i porekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Gianluca Vannini dodao je da je sajam divna prilika koja se nudi studentima u kontekstu razmjene.

- Do sada je više od 80.000 studenata i članova akademskog osoblja učestvovalo u tim mogućnostima razmjene koju mi nudimo – dodao je Vannini.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane studente da danas do 15 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu dobiju potrebne informacije i pronađu prilike za studiranje u inostranstvu, kao i da dobiju mnoge promotivne poklone koje institucije donose u Sarajevo.

federalna.ba/Fena

Sajam stipendija Univerzitet u Sarajevu