videoprilog Hane Vranac i Adne Sušić (Dnevnik 2)

Umjesto omaža velikanu - nargila bar

Kulturna baština u dimu voćnih okusa. U kući Maka Dizdara u Sarajevu otvoren nargila bar. Tim povodom, oglasio se Gorčin Dizdar, unuk bosanskohercegovačkog pjesnika. Tvrdi da je takva odluka barbarska i autodestruktivna. Takvom je smatraju i drugi pobornici za kulturne institucije, ali pred kamere nisu htjeli. Ili nisu smjeli, jer i oni plaćaju kiriju opštini koja je donijela takvu odluku. No, sve je po zakonu, tvrdi načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Inicijativu da prostor postane omaž književnom velikanu pokrenuli su Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prije pet godina. Ideju je podržalo više od 1.000 građana, ali ne i Općina Stari Grad, tvrde inicijatori.

“Šta reći? Da li bi se i najgori neprijatelj Makova djela i bosanskohercegovačke kulture usudio uraditi nešto ovako? Da li je ovo išta bolje od ratnih ustaških vlasti koje su u Stocu izrešetale Makovu bistu i bacile je u Bregavu? Od navodnih spletki srpskih nacionalista koje su dovele do Makove prerane smrti nad montiranim pismom deložacije iz vlastitog stana?”, napisao je, među ostalim, Gorčin Dizdar na svom Facebook profilu.

Općina Stari Grad nije podržala inicijativu jer Fondacija Mak Dizdar ne raspolaže autorskim pravima na lik i djelo ovog pisca, stoga bi i njegova javna upotreba bila protuzakonita, saopćio je načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Dodaje da je javni poziv za korištenje općinskog prostora bio otvoren za sve zainteresovane.

“Što se tiče pomenutog prostora u ulici Luledžina, isti je bio predmetom javnog poziva objavljenog 29.11.2021. godine, jer se vodio kao prazan i neaktivan, a što Općina Stari Grad ne može dozvoliti jer se na taj način oštećuje općinski budžet. Na javni poziv mogli su se javiti svi zainteresovani, pa samim tim i vlasnici autorskih prava na lik i djelo Maka Dizdara.”

Općina ne može utjecati na izbor djelatnosti koje se obavljaju unutar njenih prostora, poručuje Ibrahim Hadžbajrić. Dodaje i da se stvari neće izmijeniti dok se zakonski vlasnici autorskih prava ne obrate sa konkretnim zahtjevom. 

federalna.ba

Mak Dizdar
Slovo Gorčina Mak Dizdar
0 13.05.2022 17:32
Mak Dizdar Federalni radio
0 25.12.2021 20:36
Mak Dizdar Mostar
0 24.12.2021 21:54
ZDK Mak Dizdar Kao prvo, posadi drvo
0 29.10.2021 13:22
Mak Dizdar Federalni radio
0 17.10.2021 09:41