Ukrajinska vojska radi na izvlačenju posljednjih boraca iz Azovstala

Ukrajinska vojska radi na izvlačenju posljednjih boraca iz Azovstala

U toku su napori da se spasu posljednji branioci koji su ostali u čeličani Azovstal u razorenom gradu Mariupolju, a ukrajinski generalštab saopštio je da su borci "završili svoju misiju" i da nema načina da se oslobodi čeličana vojnim putem.

"Garnizon Mariupolja ispunio je svoju borbenu misiju", saopštio je jutros generalštab ukrajinskih oružanih snaga. Vrhovna vojna komanda naredila je komandantima jedinica stacioniranim u Azovstalu da spasu živote vojnika, dodaje se u saopštenju. Vjeruje se da je oko 600 vojnika bilo u čeličani ali nije jasno koliko njih je još ostalo.

Ukrajinska vojska izbjegava da koristi izraz "predaja" u opisu napora da se izvuku borci iz čeličane i spase što je moguće više života.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je noćas da je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuisano iz čeličane u ponedeljak i odvedeno u oblasti pod ruskom kontrolom. Ona je rekla da će naknadno biti organizovana razmena zarobljenika. "Rad na vraćanju momaka kući se nastavlja i to zahtijeva pažnju i vrijeme", rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky u noćašnjem obraćanju.

Zelensky je rekao da je evakuacija do teritorije pod kontrolom ukrajinskih separatista sprovedena da bi se spasli borci koji su izdržali više sedmica ruskih napada u podzemnim tunelima ispod čeličane. "Ukrajini je potrebno da su ukrajinski heroji živi. To je naš princip", rekao je Zelensky i poručio da je vrlo zahvalan borcima kao što su oni.

Komandant Azovskog puka koji je vodio odbranu čeličane rekao je u unaprijed snimljenoj poruci objavljenoj jučer da je misija puka završena, i da je spaseno koliko god je bilo moguće života.

"Apsolutno bezbjedni planovi i operacije ne postoje tokom rata", rekao je pukovnik Denis Prokopenko.

federalna.ba/Beta

Azovstal Mariuopolj