Ukrajinska vojska helikopterima dovozila hranu u Azovstal usred opsade

Ukrajinska vojska helikopterima dovozila hranu u Azovstal usred opsade

Ukrajinska vojska je gotovo tri mjeseca branila čeličanu Azovstal. Vojnici su se nalazili u podrumima čeličane, a često su ostajali bez hrane i lijekova, prenosi Sky News.

Nedavno objavljene snimke prikazuju kako su ukrajinski piloti riskirali svoje živote, letjeli helikopterima Mi-8 kroz zračni prostor koji su nadzirale ruske snage, a sve to kako bi dopremili hranu i lijekove opkoljenim vojnicima u čeličani Azovstal.

Piloti su slijetali i na razrušene dijelove čeličane tokom misija za koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošle sedmice rekao da su zapravo bile "samoubilačke". Vojnicima su prevozili oružje, municiju, lijekove i hranu.

Na videosnimku koji je objavila ukrajinska vojska na Twitteru se vidi kako helikopter izbjegava dizalice dok leti nisko prema čeličani.

Andrij Bileckij, jedan od osnivača pukovnije Azov, pohvalio je pilote helikoptera.

- Vidimo maksimalnu profesionalnost ukrajinskih pilota. Nema nikakve sličnosti s Black Hawksima, Amerikanci nikada nisu ulazili tako duboko u teritorije pod kontrolom neprijatelja. Naši helikopteri su ušli čak 100 kilometara u teritoriju s intenzivnom protuzračnom odbranom, kao i borbenim avionima koji patroliraju. To ovu operaciju čini jedinstvenom u historiji čovječanstva - kazao je Bileckij.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Azovstal