Porodice ukrajinskih vojnika traže od Rusije da postupa po Ženevskoj konvenciji
(Izvor: AA)

Porodice ukrajinskih vojnika traže od Rusije da postupa po Ženevskoj konvenciji

Porodice ukrajinskih vojnika, koji su se predali u metalurškoj fabrici Azovstal u Mariupolju, pozvale su Rusiju da se pridržava Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima.

Porodice ukrajinskih vojnika održale su konferenciju za novinare u Ukrajinskoj nacionalnoj novinskoj agenciji (Ukrinform).

Sandra Krotevic, sestra Bohdana Krotevica, oficira bataljuna Azov u Ukrajini, izjavila je da je njen brat evakuiran iz Azovstala.

"Ni danas ne znam gdje mi je brat niti u kakvom je stanju. Moj brat nas nije kontaktirao. Pozivam sve medijske organizacije da ne šute. Evakuacija vojnika ne znači povratak kući. Ne znamo gdje su naši vojnici i u kakvim su uslovima", poručila je Krotevic.

Pozivajući Rusiju da se pridržava Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima, Krotevic je dodala: "Nadamo se da će ruska strana postupati prema našim vojnicima u skladu s ovom konvencijom i međunarodnim normama, kao što se Ukrajina odnosi prema zarobljenicima."

Natalija Zaritska, supruga vojnika bataljona Azov, istakla je da ju je njen muž posljednji put kontaktirao 17. maja.

"Gdje se moj suprug nalazi, ne zna se čak ni da li je moj suprug živ ili je podvrgnut mučenju", kazala je Zaritska.

Dodala je kako su ukrajinske vojne jedinice koje su branile Mariupolj doživjele "velike" gubitke.

"Pod ovim uslovima odbrana Azovstala je trajala 82 dana. Naši vojnici su do kraja herojski izvršavali naređenja. Ali čudo se nije dogodilo. Mi smo u šoku smo, ali ne možemo ostati ravnodušni na situaciju", kazala je Zaritska.

Poručila je da su u kontaktu s porodicama ukrajinskih vojnika i da su osnovali vijeće koji su nazvali "Žene od čelika".

Tatjana Harko, sestra komandanta ukrajinske 36. brigade marinaca Sergeja Volinskog, izjavila je da su ukrajinske trupe branile Mariupolj i spriječile napredovanje ruskih vojnika.

Ističući da ne treba zaboraviti da su vojnici "heroji", Harko je dodala: "Priča o herojima Azovstala nije završena. Treba im podrška. Vojnici se moraju vratiti svojim kućama. Pozivam cijelu međunarodnu zajednicu da ne šuti o ovom pitanju."

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov objavio je 20. maja da se u Azovstalu predalo ukupno 2.439 vojnika ukrajinskih oružanih snaga.

federalna.ba/AA

Ukrajina Azovstal Mariupolj Mariupol Rusija