(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

U Sarajevu predstavljeno četveroknjižje 'Iznad crte' autora Dragana Čovića

Četiri toma knjige "Iznad crte" autora Dragana Čovića, aktuelnog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predstavljena su danas u Sarajevu.  

Ediciju "Iznad crte" čine četiri sveske: Moja vizija europske Bosne i Hercegovine, Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima, Dva desetljeća medijskog dijaloga i Susreti s visokim dužnosnicima. Prva knjiga izišla je iz tiska u septembru 2018. godine, a posljednja, četvrta, u junu 2021. godine.

Čović je izrazio nadu da su uspjeli bh. javnosti predstaviti plod zajedničkog rada zadnja dva desetljeća na političkoj sceni BiH.

- Prva knjiga nema broja, jer smo mislili da će biti samo jedna, a na kraju smo dobili četiri koje na vjerodostojan način govore o tome što smo radili, govorili, s kim smo se susretali i kako smo se ponašali tih 25 godina kada je u pitanju politički život onih političkih opcija koje predstavljam - pojasnio je Čović.

Kada su započeli taj projekt, dodao je Čović, broj dokumenata je bio toliko veliki da im je trebalo šest do sedam tisuća stranica.

- Od srca hvala svima koji su pomagali da otrgnemo od zaborava ono što je urađeno, napisano i kazano, a primarno Ivi Čolaku i Tonki Krešić Gagro koji su sa mnoštvom suradnika uspjeli napraviti izuzetno dobar materijal za sve koji žele čuti, nešto znati o tome kako se razmišljalo u BiH zadnjih 20 godina u različitim fazama traženja europske budućnosti - kazao je.

Čović naglašava da u knjigama nisu 'zamaglili' opredijeljenost za europsku budućnost BiH.

- Određene stvari nikada nismo mogli izmijeniti u izričaju, to su domovina Bosna i Hercegovina, njena evropska budućnost, jednakost svih konstitutivnih naroda i njegovo legitimno predstavljanje - zaključio je Čović.

Akademik, odvjetnik i književnik Josip Muselimović ističe da je Čović javna osoba više od četvrtine stoljeća te da ta djela predstavljaju državničko, politološko i filozofsko razmišljanje o stvarnosti i društvenoj zajednici u BiH.

- Dugo ga poznajem i mogu vam posvjedočiti da je njegov intelektualni raspon, psihičko stanje, karakterne osobine, organizacijske sposobnosti i radni odnos takav da zavrjeđuje tron svake europske države - zaključio je.

Promocije knjiga Iznad crte održane su diljem Bosne i Hercegovine: u Mostaru 19. septembra 2018. godine, na Blidinju 19. juna 2019. godine, u Vitezu 10. jula 2019. godine, a u Odžaku 16. januara 2020. godine. Promocija prvog dvoknjižja Iznad crte, u organizaciji Matice hrvatske, održana je u Zagrebu 24. septembra  2019. godine, a promocija četvoroknjižja, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, održana je 5. juna 2021. godine u Splitu.

O značaju i veličini edicije Iznad crte, u svojim izlaganjima na promocijama, govorili su brojni domaći, ali i inozemni znanstvenici, akademici, profesori, političari, svećenici i mnogi drugi. Svoje dojmove o knjigama, u predgovorima i pogovorima, iznijeli su: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij na Malti i u Libiji mons. Alessandro D'Errico, direktor i glavni urednik Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković, prof. dr. sc. Božo Skoko, akademik Davorin Rudolf te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

federalna.ba/Fena

Dragan Čović knjige Iznad crte
HNS Dragan Čović Federalni radio
0 29.07.2022 17:09
Dragan Čović Christian Schmidt
0 29.07.2022 14:15
Dragan Čović antisemitizam inicijativa
0 26.07.2022 19:11
Andrej Plenković Christian Schmidt Dragan Čović
0 25.07.2022 14:38
Dragan Čović Andrej Plenković
0 25.07.2022 12:54