U Glamoču održana prva „Gastrokrompirijada“

Mnoge općine u našoj zemlji imaju svoj brend. U Glamoču je to krompir, a njemu u čast do sada je organizirano 15 manifestacija „Dani glamočkog krompira“, ili u narodu zvana 'krompirijada'. Ovog vikenda ta povrtnica dobila je i 'žensku' manifestaciju naziva „Gastrokrompirijada“. Organizovalo ju je Udruženje žena „Žad“ Glamoč u sklopu šireg projekta „Zajedno smo jače“ koji implementiraju sa udruženjima žena „Most“ Jablanica i „Merdžan“ iz Tešnja.

Glamočki krompir othranio je mnoge porodice, odškolovao mnoge naučnika. To radi i danas. Stoga je njegovom veličanstvu u čast organizirana i prva „Gastrokrompirijada“.

„Promovišemo krompir kao svoj brend, pošto je Glamoč poznat po krompiru, a ujedno i predstavljamo svoj rad, radove nastale u Udruženju, a samim tim promovišemo i potencijal Glamoča kao turističkog mjesta“, objašnjava Mirela Ledenko, predsjednica Udruženja žena „Žad“.

Bila je to prilika da projektne partnerice zarone u bogatstvo okusa tradicionalnih glamočkih jela od krompira, upoznaju ljude i uživaju u prelijepom krajoliku.

„Krompir, sir, ono što one rade u Glamoču... Koje potencijale imaju - ja mislim da nisu ni one svjesne“, ističe Ćamila Imamović, predsjednica Udruženja žena „Most“ iz Jablanice.

Zijada Kurdić predsjednica je Udruženja Žena „Merdžan“ iz Tešnja: „Danas nas je poslužilo jako lijepo vrijeme, krajolik je divan. Dolazimo sa tri različita geografska područja i vjerovatno je to i bio cilj - razmijenile smo iskustva, poznanstva i mislim da ćemo i ubuduće nastaviti da sarađujemo“.

„Ovo je mjesto koje može biti vazdušna banja, koje može biti toliko inspirativno za sve turiste, za planinare. Ove sve prirodne ljepote, resursi, potencijali koje imaju, ova polja - mislim da to može biti jedan veliki, veliki izvor finansiranja“, dodaje Imamović.

Rečeno je i to kako lokalne zajednice ne daju dovoljno prostora inicijativama nevladinog sektora, te su ovakve i slične aktivnosti podržane kroz projekt "Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama BiH" koji zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjeni narodi, Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Evrope.

federalna.ba

Gastrokrompirijada krompir Krompirijada krumpir Krumpirijada Glamoč
Kanton 10 Glamoč pučka kuhinja
0 08.04.2024 17:41
Glamoč
0 01.01.2024 10:11
Glamoč
0 15.12.2023 18:35
Glamoč krumpiri Krumpirijada krumpir krompir Krompirijada krompiri
0 22.10.2023 12:07
krompir luk krijumčarenje Šamac
0 20.10.2023 09:23