U dva prihvatna centra na području USK-a trenutno boravi oko 500 migranata
(Izvor: Fena)

U dva prihvatna centra na području USK-a trenutno boravi oko 500 migranata

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Mirsad Buzar potvrdio je da trenutno u dva privremena prihvatna centra na području Unsko-sanskog kantona (USK) "Borići" i "Lipa" boravi oko 500 migranata.

-Došlo je do stabilizacije situacije po pitanju migracijskih kretanja, s obzirom da u svim prihvatnim centrima u našoj zemlji trenutno boravi oko 1.900 migranata. Kada su u pitanju dva prihvatna centra na teritoriji Unsko-sanskog kantona, odnosno Bihaća, tu trenutno boravi oko 500 ljudi. Ovo su u posljednje vrijeme prilično stabilne brojke, te smo u mogućnosti u potpunosti kontrolirati situaciju - rekao je Buzar.

Povoljnije stanje je, kako ističe, rezultat snažne koordinacije aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH, involviranosti Službe za poslove sa strancima, Granične policije i drugih agencija, kao i izvanredne saradnje s Evropskom unijom, međunarodnim organizacijama i lokalnim zajednicama.

Posebno je istaknuta uspješna saradnja s lokalnim zajednicama u kojima su smješteni prihvatni centri, konkretno u ovom slučaju Gradom Bihaćem.

-Upravo zahvaljujući tome, završena je izgradnja modernog privremenog prihvatnog centra 'Lipa' sa smještajnim kapacitetom za 1.500 ljudi. Nedavno je i realiziran projekt gotovo potpune sanacije nekadašnjeg Đačkog doma Borići, koji je bio u ruševnom stanju. Kompletna situacija omogućila nam je i zatvaranje prihvatnih centara Miral i Sedra, budući da su to ipak bili objekti u privatnom vlasništvu - dodao je Buzar.

Određeni broj migranata još uvijek boravi na javnim površima, u takozvanim improviziranim kampovima, međutim kontinuiranim aktivnostima i zajedničkim angažmanom Službe za poslove sa strancima BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova USK i taj broj je evidentno smanjen.

federalna.ba

migranti Unsko-sanski kanton prihvatni centri