Turska uputila Grčkoj zvaničnu ponudu za nastavkom razgovora
(Izvor: Fena)

Turska uputila Grčkoj zvaničnu ponudu za nastavkom razgovora

Turska je uputila Grčkoj zvaničnu ponudu da u ovom mjesecu nastave s  preliminarnim razgovorima o njihovim suprotstavljenim pretenzijama u Sredozemnom moru i o ostalim otvorenim pitanjima, objavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ankara i Atina, članice NATO-a, u žestokom su sporenju oko teritorijalnih pretenzija na Mediteranu i ostalih neriješenih morskih prava. One su održale 60 rundi pregovora do 2016., kada su razgovori prekinuti. Napetosti su buknule prošle godine kada je Ankara poslala  brod za seizmička istraživanja u vode na koje Grčka također polaže pravo, ali je brod otada krenuo ka turskoj obali.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegom iz reda kiparskih Turaka, Tahsinom Ertugrulogluom u Ankari, Cavusoglu je izjavio da je Grčka ranije nagovijestila da bi mogla nastaviti razgovore 11. januara, ali da nije učinila nikakav korak u tom pravcu. Dodao je da Atina “nema nikakvog opravdanja” što nije nastavila razgovore, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Turska Grčka
Turska Brod brodolom spašavanje Rusija
0 17.01.2021 12:54
Turska
0 14.01.2021 17:20
Grčka Turska migranti
0 14.01.2021 14:06