videoprilog Dijale Halilagić (Dnevnik 3)

Trahanijada u Bihaću

Domaća krajiška trahana brend je koji okuplja više stotina Krajišnika na jedno mjesto. Oni najvještiji, neprofesionalni kuhari, pokazali su kako se pravi ovo jelo na kojem su odrastale brojne generacije.

Učestvovalo je 18 ekipa sa područja Bihaća, a iako je ovo četvrta po redu Trahanijada u organizaciji Turističke zajednice u Bihaću, tradicija joj je mnogo duža.

„Manifestacija privlači i domaće i strane turiste - čujem razne jezike u prolazu. Mi smo mali kraj, nemamo puno proizvođača i jako je bitno da se ta tradicija održava i promoviše“, kazala je Lorena Felić, direktorica Turističke zajednice Bihać.

Vrijednost ovog proizvoda, osim proizvođača i izlagača, prepoznali su i na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, pa su je prije nekoliko mjeseci i certificirali.

„To daje mogućnost da ovi proizvodi na tržištu budu više vrednovani, da se dokazuje tradicionalnost i da na neki način budu osnova za brendiranje gastroturizma u USK-u“, ističe Halid Makić, profesor na Biotehničkom fakultetu u Bihaću.

Biranje pobjednika iziskivalo je mnogo vremena - uprkos tome, najbolji su danas bili članovi tima Kuće za odmor Jabuka. Nagrađeno je i drugo i treće mjesto, ali i najbolje dekorisan stol.

federalna.ba

 

trahana Trahanijada krajiška trahana
krajiška trahana omač USAID Turizam BiH
0 13.01.2024 12:47
USAID USAID Turizam krajiška trahana krajiški omač
0 27.06.2023 18:53