U Bihaću održana još jedna Trahanijada: Domaća kuhinja i krajiška tradicija
Na prepoznatljivom mjestu Gelenderi u Bihaću održana je još jedna Trahanijada, manifestacija koja spaja ljubitelje domaće kuhinje i čuvare krajiške tradicije. U ugodnoj atmosferi i uz prepoznatljive mirise domaće tarhane, brojni učesnici i posjetioci uživali su u druženju, muzici i bogatom zabavnom programu.
U Bihaću je održana još jedna Trahanijada, manifestacija koja svake godine okupi brojne ljubitelje domaće kuhinje. Na jednom mjestu spojili su se mirisi tradicije, druženje i dobro raspoloženje. Učesnici su pokazali kako se s mnogo strpljenja i ljubavi priprema krajiška trahana, jelo na kojem su odrastale generacije.
“Naša antireumatska trahana je posebna, specifična, famozna iz razloga što mi radimo u Banjskom lječilištu Gata i upravo s tom termalnom vodom pripremamo ovu našu trahanu”, ističe Zenita Salkić, učesnica iz ekipe “Lječilište” Gata.
“Kuha se pPrema tradicionalnom receptu, kao što su kuhale naše nane, bake, mame. Otprilike je to sve na istom nivou - dinsta se meso, luk, mrkva i onda se dodaju začinini”, objašnjava Mirsada Zulić, učesnica iz udruženja “Hanume sa Une”.
“Ovo je treća godina zaredom kako učestvujemo i stvarno se ovom radujemo - predivan dan, predivno druženje”, kaže Sanel Selimović, učesnik iz ekipe “Kumovi”.
Učestvovalo je dvadeset pet ekipa, a pored domaćih takmičara, manifestaciji su se pridružili i gosti iz Hrvatske. Posjetioci su, osim u degustaciji tradicionalne trahane, uživali i u bogatom kulturno-zabavnom programu, uz nastupe muzičara i folklornih grupa.
“Ove godine je novina da imamo prijenosnu štafetu koja će iz godine u godinu ići u ruke pobjednika”, istakla je Dijana Pečenković, direktorica Turističke zajednice Bihać.
Biranje pobjednika bilo je zahtjevno, ali je na kraju prvo mjesto pripalo članovima tima JU Socijalno-pedagoške životne zajednice Bihać. Nagrade su dodijeljene i drugoplasiranim i trećeplasiranim ekipama, dok je posebno priznanje pripalo stolu s najljepšom dekoracijom.
federalna.ba