videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Sve je više antivaksera – vraćanje velikog kašlja može biti s tim u vezi

U RS-u je potvrđeno devet slučajeva velikog kašlja. Osim što je dugotrajna, ova bakterijska bolest može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, a nerijetko dovodi i do smrtnog ishoda. Najrizičnija kategorija su djeca.

Svih devet oboljelih imaju blažu kliničku sliku. Međutim, bolest se veoma brzo širi i treba je vrlo ozbiljno shvatiti. Najugroženija su djeca, mada ni odrasli nisu zaštićeni. Kašalj je toliko intenzivan da oboljeli mogu ostati bez kisika.

„Kod male djece to može da završi fatalno. Oni čak nekada i ne kašlju, već samo promijene boju i zaustave disanje. To su napadi kašlja u kojima može doći do gubitka svijesti, do konvulzija, do preloma rebara od intenzivnog kašlja”, upozorava Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Bolest se prenosi kapljičnim putem. Bitno je na vrijeme početi liječenje, a najbitnija je prevencija. Najefikasnija je vakcinacija petovalentnom vakcinom.

„To je bolest koju smo mi vakcinacijom potisnuli, decenijama nismo imali epidemije. Ranije, prije nego što je vakcinacija uvedena, mnogo djece je umiralo od velikog kašlja. Dakle, sada se ne trebamo plašiti, jer imamo preventivno sredstvo”, dodaje Aćimović.

Specijalistica pedijatrije Milka Ćojanović ističe kako je najvažnija prevencija: „Izbjegavanje kontakta sa bolesnima, provjetravanje prostorija, dezinfekcija. A najvažnija prevencija je vakcinacija. Vakcinacija protiv velikog kašlja počinje u prvoj godini života, već sa dva mjeseca”.

U cilju sprečavanja zaraznih bolesti, u banjalučkom UKC-u uveli su obavezu nošenja zaštitnih maski. Kažu da je među roditeljima sve više antivaksera, pa je svaki vid zaštite značajan.

„Obuhvat vakcinacijom kod mlađe populacije opada. Tu nismo krivi, jača pokret protiv vakcina i postoji odbojnost prema vakcinaciji. Vraćanje dječijih zaraznih bolesti može da bude u vezi s tim, tako je i sa velikim kašljem”, kaže Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti.

U Institutu za javno zdravstvo RS-a kažu da je mnogo djece koja su vakcinisana, ali nisu revakcinisana. Apeluju na roditelje da provjere vakcinalni status djece. Pored petovalentne, bitno je da djeca sa šest godina prime četvorovalentnu vakcinu, koja također štiti od velikog kašlja.

federalna.ba

veliki kašalj hripavac
Goražde Kantonalna bolnica Goražde veliki kašalj
0 16.02.2024 14:53
Srbija hripavac Beograd
0 31.01.2024 11:39
veliki kašalj hripavac morbile morbili epidemija
0 19.01.2024 18:36
morbile morbili veliki kašalj hripavac Federalni radio
0 15.01.2024 18:04
UKC Tuzla morbile morbili veliki kašalj respiratorne bolesti respiratorne infekcije
0 10.01.2024 21:27