videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Liječnici u Kantonu 10 u stanju pripravnosti, zasad nema velikog kašlja i morbila

Zbog pada imunizacije djece, kako u Europi, tako i u našoj zemlji, nekad iskorijenjena bolest koja može izazvati epidemiju ponovno se vraća. Riječ je o morbilama zbog kojih je u nekoliko regija Bosne i Hercegovine proglašena epidemija, a zabilježen je i porast oboljelih od hripavca, odnosno velikog kašlja. Kakvo je stanje u Kantonu 10, provjerila je livanjska ekipa FTV-a.

Sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i u Kantonu 10 pomno se prati epidemiološka situaciju u vezi s pojavom morbila i velikog kašlja. Za sada nema niti jedan prijavljen slučaj, a procijepljenost MRP cjepivom znatno je bolja od ostatka Federacije.

„Cijepljenje u samom rodilištu je preko 955, što je odlično. Međutim, s kasnijim dozama imamo blagi pad, pogotovo u prvoj godini. Tu nam je procijepljenost oko 80%“, ističe dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo K10.

„Bila je prije nekoliko godina, izvjesni period, epidemija zaušnjaka, ali to se svelo na 20-ak slučajeva tako da mogu reći da je u posljednjih 30 godina, što se tiče Doma zdravlja i procijepljenosti populacije općenito, prvenstveno djece, stanje zadovoljavajuće“, kaže dr. Jandre Hrgić, ravnatelj Doma zdravlja Livno.

Struka ističe kako je cijepljenje s dvije doze cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole od iznimne važnosti za doživotnu zaštitu, a odnedavno je počelo i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa.

„On je, dokazano, uzročnik karcinoma grlića maternice. Pojedine države već preko 20 godina imaju dostupno cjepivo protiv HPV-a i već to se na terenu osjeti kroz pad broja oboljelih“, napominje Mamić.

„Potpuno sigurno, provjereno, 15 godina traju studije koje se prate same reakcije na cjepivo i nije bilo nikakvih kontraindikacija. Nažalost, mali je interes, svega četvero djece je procijepljeno i imamo naručene dvije doze za još dvoje djece, ukupno šestero“, navodi Hrgić.

I to je ujedno ukupan broj cijepljenih na području cijelog kantona. Očigledno je da treba poraditi više na promociji cijepljenja.

„Ne samo lokalno nego i sa više razine. Tu bi Zavod za javno zdravstvo trebao napraviti javnu kampanju u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i to onda spustiti na niže razine“, poručuje Hrgić.

I dok je u našoj zemlji cijepljenje protiv HPV-a tek u začetku, u susjednoj Hrvatskoj je dostupno već devet godina i do sada je cijepljeno 51 posto djevojčica i 34 posto dječaka do 15. godine. Međutim, struka poručuje kako to nije dovoljno u borbi protiv raka vrata maternice te su kao krivca detektirali nedovoljno educirane roditelje.

federalna.ba

Kanton 10 morbile veliki kašalj