Prvi slučaj velikog kašlja potvrđen u BPK Goražde
(Izvor: Fena/Elma Geca)

Prvi slučaj velikog kašlja potvrđen u BPK Goražde

Prvi slučaj velikog kašlja registrovan je na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdila je danas direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo

Ona je precirala da je riječ o desetogodišnjem djetetu koje nije u potpunosti vakcinisano.

- Iz Doma zdravlja 'Dr. Isak Samokovlija' Goražde jučer je prijavljen prvi slučaj velikog kašlja koji je nakon kliničkih simptoma potvrđen i laboratorijskim nalazom. Vakcinalni status djeteta je takav da je primilo četiri doze vakcine, a jednu dozu nije, dakle nepotpuno je vakcinisan. Za veliki kašalj je karakteristično da se djeca štite obaveznim kalendarom imunizacije sa tri vakcine, u prvoj godini dobiju se drugi, četvrti i šesti mjesec, a onda u prvoj i petoj godini - pojasnila je Bičo.

Napomenula je da je imuni sistem u slučaju vakcinacije protiv ove bolesti nešto kraći.

- Ako prođe više od pet godina od vakcinacije, djeca se mogu razboljeti  ali  obično imaju blaži klinički tok. Najviše su ugrožena djeca ispod jedne godine zato je jako bitno da se poštuje kalendar imunizacije. Pojava bolesti je došla zbog generalnog pada obuhvata imunizacijom – upozorila je ona.  

Pojasnila je da se veliki kašalj karakteriše dugim visokotonskim udahom tzv. hripanjem, što ljekari prepoznaju.

Bičo je još jednom apelovala na roditelje da ne propuštaju obaveznu vakcinaciju djece koja je nabolja zaštita  

-Imamo i prijetnju morbila gdje je već u prošloj godini pao obuhvat imunizacije sa prvom dozom. One su zaista drugačije kada je u pitanju imuni sistem jer djeca koja su primila  dvije doze, u prvoj i šestoj godini, imaju  imunitet koji je dugotrajan ili doživotan. Vršili smo reviziju kartona koje smo dobili iz Doma zdravlja i svaki dan pozivamo roditelje da vakcinišu djecu - rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

federalna.ba/Fena

Goražde Kantonalna bolnica Goražde veliki kašalj
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Goražde identifikacija protekli rat
0 27.03.2024 13:02
Goražde dan rijeke Drine
0 22.03.2024 13:41