videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Sud u Bijeljini utvrdio diskriminaciju, naložio upisivanje bosanskog jezika

Osnovni sud u Bijeljini donio je prošle sedmice presudu u korist bosanskog jezika po tužbi koju je podnijela grupa roditelja bošnjačke djece iz Janje, potvrdio je advokat Haris Kaniža koji je zastupao podnosioce tužbe.

Kaniža je na društvenoj mreži Facebook objavio da je Osnovni sud u Bijeljini 12. januara donio presudu da se u svim dokumentima učenicima škole u Janji mora upisivati bosanski jezik kao maternji.

"Prije skoro dvije godine grupa roditelja iz Janje me ovlastila na zastupanje zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika. U školi u Janji kod Bijeljine. Nakon toga podnio sam tužbu protiv Republike Srpske i matične škole. Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika. Sud je utvrdio diskriminaciju koju čini Republika Srpska, neravnopravan tretman bošnjačke djece u ovom pogledu i povredu prava na jednako postupanje", naveo je Kaniža.

Dodao je da je Sud dao nalog RS-u i školi da se diskriminacija ukloni i obezbijedi pravo upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg jezika u svakom dokumentu, kao i nalog da prestanu sa dosadašnjim postupanjem.

"U ovom trenutku ova presuda je veoma važna, te mi je zaista drago što sam uspio u ovom postupku, zajedno sa roditeljima koji su me ovlastili da zastupam njihova prava i interese", poručio je advokat Kaniža.

federalna.ba/AA

Biljeljina Osnovni sud učenici bosanski jezik