Stručno tijelo odlučuje o konceptu zajedničke postavke zemalja bivše Jugoslavije u muzeju Auschwitz-Birkenau

Stručno tijelo odlučuje o konceptu zajedničke postavke zemalja bivše Jugoslavije u muzeju Auschwitz-Birkenau

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija 25. januara potpisale su u sjedištu UNESCO-a sporazum o obnovi Bloka 17 Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau i uspostavi nove i zajedničke stalne postavke o holokaustu u bivšoj Jugoslaviji i sudbini deportovanih Jevreja i nejevreja.

Sporazum o ponovnoj uspostavi zajedničke postavke zemalja bivše SFRJ u Državnom muzeju Auschwitz Birkenau u Poljskoj rezultat je intenzivnih, dugogodišnjih pregovora kojim je u BiH koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Time je šest nasljednica bivše Jugoslavije dovršilo dogovore započete 2011. godine.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Fenu su kazali da zemlje potpisnice i na ovaj način potvrđuju posvećenost principima Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Ohridske strategije Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope - Jačanje kulture za održivi razvoj iz 2014. godine.

- Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja priznavanje Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao jednog od centralnih historijskih spomen-obilježja u Evropi u znak sjećanja na jedan od najmračnijih perioda u historiji čovječanstva. Imajući u vidu kohezivnu snagu kulturnog naslijeđa u svim njegovim oblicima i dimenzijama, ova inicijativa ima za cilj doprinijeti jačanju dijaloga, miru i pomirenju u regiji, razvijajući inovativne i kreativne pristupe očuvanju kulturnog sjećanja - navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz tog ministarstva pojašnjavaju da će strane potpisnice zajednički finansirati renoviranje i konzervaciju prvog sprata Bloka 17 i zajedničkih prostorija i struktura koje dijele sa Republikom Austrijom, te dizajn u dijelu koji ne pokriva zaklada Herman Family Trust, kao i implementaciju i sve buduće troškove održavanja zajedničke stalne izložbe.  Strane će nadoknaditi troškove renoviranja i konzervacije zajedničkih prostora, struktura i segmenata Bloka 17 koje je finansirala Republika  Austrija putem donacija Fondaciji Auschwitz-Birkenau u Republici Poljskoj.

Kad je riječ o troškovima postavke iz Ministarstva su naveli da su zemlje potpisnice saglasne da će zajednički podijeliti teret nadoknade navedenog iznosa od 1.000.000 eura, a prema usaglašenom modelu podjele Bosna i Hercegovina u ovom iznosu učestvovat će sa 15,50 posto, odnosno oko 300.000 KM.  

Svaka od strana potpisnica izvršit će ovu nadoknadu u skladu sa posebnim sporazumima koje će zaključiti sa Fondacijom Auschwitz-Birkenau, najkasnije dvije godine nakon posljednje ratifikacije Sporazuma.

Auschwitz Birkenau German Nazi Concentration and Extermination Camp (1940-1945) 1979. godine uvršten je na UNESCO Listu svjetske baštine, prema kriteriju VI (šest) iz Kriterija za selekciju za upis na Listu. Tako da Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO pruža kontinuiranu podršku razvoju projekta uspostavljanja zajedničke stalne memorijalne postavke zemalja nasljednica bivše Jugoslavije u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau.

UNESCO je jedina organizacija u okviru UN sistema koje djeluju kroz sistem državnih komisija za UNESCO. Tako će i Državna Komisija za saradnju s UNESCO-om u BiH kao jedino ovlašteno tijelo koje vrši poslove komunikacije i administracije sa UNESCO-om, učestvovati u ovom projektu. Detaljnije će njihova uloga u konkretnom projektu biti definisana u narednom periodu, prema zaključcima i dogovorima koji će biti rezultat rada Komisije.

- Konačni koncept i sadržaj izložbe predložit će i usaglasiti stručnjaci i stručni timovi sačinjeni od predstavnika svih uključenih zemalja. S obzirom na obim, značaj i dužinu trajanja projekta, stručni sastanci i istraživački rad o temi koncepta buduće stalne memorijalne postavke održavani su u periodu od 2011. do 2013. godine. Tada je za istraživanje, prikupljanje dokumentacije i izradu prijedloga koncepta memorijalne postavke za Bosnu i Hercegovinu djelovalo stručno tijelo, čiji je koordinator bio dr. Elias Tauber. Nedavno potpisivanje Sporazuma omogućit će nastavak rada na ovom značajnom projektu - navode iz Ministarstva.

federalna.ba/Fena

UNESCO Auschwitz-Birkenau
Turska Pamukkale UNESCO priroda
0 02.04.2024 10:04
UNESCO Međunarodni dan maternjeg jezika
0 21.02.2024 10:51