Spahić: Učinjeno je sve da se zabrane pojedini dijelovi povijesti

Spahić: Učinjeno je sve da se zabrane pojedini dijelovi povijesti

Šesti internacionalni festival Grad ove godine okupit će veliki broj umjetnika s ciljem promocije mladih talenata kao i povezivanja zajedničkih ideja o boljoj budućnosti u BiH. Sva dešavanja vezana su za kulturni prostor Skenderije.

U Sarajevu otvoren Internacionalni festival "Grad": Povratak urbanom životu u BiH

Pod motom “Urban samo/do/prinos” u Sarajevu je danas otvoren 6. internacionalni festival “Grad” koji će trajati do 21. septembra. Prema riječima organizatora, festival predstavlja kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija te povratak urbane komunikacije i so...

Direktor festivala Grad Ibrahim Spahić kaže da se ponovo postavlja pitanje šta znači urbani samodoprinos svakog pojedinca.

"Ako kultura pripada, kao ljudsko pravo, svakom čovjeku onda se referira na činjenicu da je ban Kulin pisao o građanima Republike Dubrovnik omogućivši im ono što je danas neka stečevina EU kao što je sloboda kretanja, pravo na trgovinu, život po vlastitom izboru. To je sve prije više od 800 godina građanima Republike Dubrovnik garantovao ban Kulin. Postavlja se pitanje šta danas EU u toj baštini za koju je vezuje i BiH može učiniti da se sve to skupa promijeni. Može samo pod uslovom da se konačno prizna izvanredna pozicija građana BiH i državljana, posebno u kulturi, umjetnosti, sportu, a ja bih želio u nauci, obrazovanju i svim onim inovativnim industrijama da se vratimo na početak, da se vraćamo u budućnost, a ne samo da se vraćamo u prošlost. Mi smo kao zemlja uradili ono što je danas evropska vrijednost i vrijeme je da se to kapitalizira i vrati građanima BiH."

Ističe da je za BiH i cijelu regiju proteklih decenija i u aktuelnom vremenu sve učinjeno da se zabrane pojedini dijelovi povijesti.

"Pitanje je kako će se vrednovati oni narednih 100 godina. Ovim generacijama je čak osporeno da imaju saznanja o tome šta se događa."

"Grad je temelj ovog festivala, a njega nose građani", zaključio je Spahić.

federalna.ba

Ibrahim Spahić festival Grad
Ibrahim Spahić Zoran Filipović
0 21.09.2022 20:28
Art festival Grad Ibrahim Spahić
0 08.09.2022 19:59
Poster for Tomorrow festival Grad Art festival Grad
0 31.08.2022 22:54
Ibrahim Spahić Srebreno drvo Perica Vidić
0 18.02.2022 20:25
Sarajevska zima Ibrahim Spahić
0 07.02.2022 20:05