Prilog: Sanela Hodžić

Šmit: Zemlja koja želi u EU i treba biti tamo, mora stvoriti osnove za takvo nešto - zbog toga sam stvorio uvjete za to

Obrazlažući razloge nametnutih izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, visoki predstavnik Kristijan Šmit ponovio je da je to učinio da bi se osiguralo da se više nikada ne dogodi situacija da izborni rezultati ne budu implementirani, a vlast ne bude imenovana.

 

„Stvorio sam uvjete za to da nakon izbora budu donesene odluke ko će biti predsjednik i premijer Federacije. Čudi me da je nekog to iznenadilo. Razgovarao sam s predstavnicima stranaka i oni su iskazali razumijevanje za moju odluku“, poručio je Šmit.

 

Visoki predstavnik smatra da je posljednjom odlukom otvorio put ka tome da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata, možda čak i do kraja ove godine. Pojasnio je da njegove izmjene Izbornog zakona nisu njegov zakon, već je riječ o reformi postojećeg zakona koja je nužna.

„Šta smo do sada imali? Imali smo zemlju, imali smo Federaciju koja je bila „šepava patka“, ljude koji su željeli da se stvari pokrenu, a šta se desilo – ništa. Nije zbog toga što je Šmit uveo neka pravila, nego što su ranija pravila dovela ni do čega.“

 

Prema Šmitovim riječima, Izborni zakon treba hitnu reformu, a implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, koje čekaju 12 godina, treba biti prvi zadatak novoizabranih zvaničnika. Preporučuje da se diskusija o presudi 'Ljubić' završi, jer je za njega taj slučaj, pravno gledano, okončan.

Na pitanje kako komentira činjenicu da se Evropska unija ogradila od njegove posljednje odluke, Šmit odgovara:

 

„Mislim da imamo iste ciljeve. Ja radim po Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ne prema obavezama koje imaju u Evropskoj uniji.“

 

Visoki predstavnik Kristijan Šmit ocijenio je da nije normalno da Ustavni sud Federacije tri godine nema dovoljan broj sudija za odlučivanje, zbog čega je dao rok do petka, da aktuleni čelnici Federacije sačine prijedlog za imenovanje sudija. Nedugo zatim i pomalo neočekivano, stigla je vijest da je data saglasnost za kandidate Ajšu Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Miličevića iz reda hrvatskog naroda i Branimira Orašanina iz reda srpskog naroda. Ova odluka je konačna i na nju nema pravo žalbe.

 

 

 

 

 

 

         

 

Christian Schmidt Federalni radio
Christian Schmidt Oliver Varhelji
0 04.06.2024 17:26
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02