Prilog: Ermina Jalimam

Šmit oštro zaprijetio secesionistima, poručio da BiH mora ispuniti obaveze prema EU

„Međunarodna zajednica je odlučna u svojoj namjeri da podržava Bosnu i Hercegovinu onoliko dugo i onoliko intenzivno koliko to bude potrebno“, izjavio je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) novinarima nakon sjednice.

„U protekla dva dana razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja, a jedno od njih je bilo kako vratiti povjerenje birača u izborni sistem. Integritet izbornog procesa mora biti ojačan jer je to jedan od najvažnijih uslova za razvoj BiH i njen napredak ka Evropskim  integracijama. Upravni odbor je naglasio i potrebu konkretnih rezultata u provedbi četrnaest ključnih prioriteta te pronalaska prihvatljivog rješenja pitanja raspodjele državne imovine“, istakao je Šmit i dodao da je pitanje državne imovine riješeno u svim državama regije osim u Bosni i Hercegovini:

„Nisam ovdje da zadovoljim bilo kojeg predsjednika entiteta. Vidjeli smo kako je neko iz RS-a tražio podršku Putina, a bolje bi bilo da je pitao građane RS-a šta oni misle o tome i kada će se ukloniti prepreke koje stoje na putu investicijama u RS. Dobio sam jedinstvenu podršku PIC-a i nastavit ćemo s rješavanjem ovog pitanja jer se radi o tehničkom pitanju. Nakon završetka rada grupe eksperata dat ćemo niz preporuka organima vlasti da onda nastave rješavati ovo pitanje”, rekao je Šmit.

 

U svom obraćanju medijima, Šmit je naglasio kako su "problematični potezi organa vlasti u entitetu Republika Srpska gdje se ograničava sloboda govora. „Zabrinuti smo zbog nepoštivanja ljudskih prava i manjina i ovo se neće telerirati“, prenio je Šmit stav Upravnog odbora PIK-a. Političkim liderima u Republici Srpskoj visoki predstavnik Šmit je još jednom poručio kako "niko nema pravo na secesiju i otcjepljenje".

"Republika Srpska i njihovo ponašanje bilo je zastupljeno u našim razgovorima. Niko nema pravo na otcjepljenje i secesiju, igraju se sa budućnošću ove zemlje i trpjet će velike posljedice međunarodne zajednice i samoga mene. Trebate pitati Dodika da li to prihvata ili ne, on svaki dan sluša i prati sve što radim. Ja mu neću reći šta ću da uradim, ali potezi će biti povučeni. Mora preuzeti odgovornost", rekao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

 

Šmit je istakao kako BiH i njeni građani nikada nisu imali ovako velike šanse, ali i velike izazove s kojima se suočavaju.

“Mora se iskoristiti zamah koji je postignut u radu organa vlasti i molim ih da nastave s tim“, poručio je Šmit.

 

 

 

Christian Schmidt Federalni radio
sport Federalni radio
0 22.06.2024 23:43
Vijesti u 22 Federalni radio
0 22.06.2024 22:24
Vijesti u 17 Federalni radio
0 22.06.2024 18:35
sport Federalni radio
0 22.06.2024 17:09
Vijesti u 12 Federalni radio
0 22.06.2024 16:27
sport Federalni radio
0 21.06.2024 23:23