videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 3)

Sjećanje na Nedžada Ibrišimovića - 80 godina od rođenja i 10 od smrti

Navršeno je 80 godina od rođenja te 10 od smrti bh. književnika i likovnog umjetnika Nedžada Ibrišimovića. Na inicijativu Bošnjačke zajednice kulture Preporod i porodice jednog od najznačajnijih bh. pisaca osnovana je Fondacija Nedžad Ibrišimović s misijom afirmacije i zaštite njegove bogate zaostavštine.

Abdulah Sidran je za Ibrišimovića kazao da je 4 decenije gorio na lomači vlastite nesnošljive darovitosti. Rezultat – vanvremenski književni i likovni opus o čijoj će promociji i vrednovanju na institucionalan, sistemski način od sada brinuti Preporod.

“To je pisac čije književno djelo karakterizira izrazita inovativnost, šokantnost. Pisac koji je svojim književnim stvaranjem uvijek tražio nove načine artikuliranja važnih tema, motiva”, kaže Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod.

Nazvan vajarom duše, veliki književnik uvijek se dobro osjećao i majstorski izražavao i u okvirima likovne umjetnosti, a prepoznatljiv je postao po izuzetnim skulpturama i traganju za savršeno izvajanom sjenom.

“Fondacijom ćemo predstaviti ne samo knjige nego i njegov skulptorski rad, skulpture sa specifičnom sjenom, njegov likovni i pozorišni rad”, ističe Oro Ibrišimović, sin nedžada ibrišimovića

Zvanično predstavljanje Fondacije bila je prilika da se Boguslavu Zielinskom, bivšem direktoru poljskog Instituta za slavensku filologiju iz Poznanja, uruči priznanje za poseban doprinos afirmaciji jezičke i književne produkcije Bosne i Hercegovine van naših granica.

“Nažalost, u savremenom svijetu vladaju principi tržišta tako da bi glas izvanrednog pisca malog jezika došao u svijet – na tome se treba raditi, treba da se radi prevodilački posao”, objašnjava Zielinski.

Na književnoj sceni Nedžad Ibrišimović pojavio se 60-tih godina 20. stoljeća, dao joj snažan pečat i iza sebe ostavio niz djela među kojima i ono kapitalno – roman Vječnik o historiji svijeta i potrazi za smislom koji je pisao gotovo čitav stvaralački vijek.

federalna.ba

Nedžad Ibrišimović
Nedžad Ibrišimović Igra riječi i sjena
0 29.06.2023 21:43
Đački dom Nedžad Ibrišimović Zenica
0 17.08.2022 11:42
Nedžad Ibrišimović Žepče
0 17.09.2021 23:08
Nedžad Ibrišimović Dramski program Federalni radio
0 30.04.2021 22:46
Nedžad Ibrišimović Federalni radio Radio Federacije BiH
0 29.04.2021 22:48
Nedžad Ibrišimović Federalni radio Radio Federacije BiH
0 28.04.2021 22:20