videoprilog Mujesire Purić (Dnevnik 3)

U Žepču obilježeno 10 godina od smrti Nedžada Ibrišimovića

Uz stihove i prozu, obilježena je deseta obljetnica smrti jednog od najvećih bh. književnika Nedžada Ibrišimovića. U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod upriličena je književna večer, te razgovor o vrhunskim djelima pisca koji je glasno govorio ono što su drugi željeli reći.

U dvorištu kuće u Gornjoj Mahali u Žepču, mjestu gdje je bh. umjetnik Nedžad Ibrišimović proveo djetinjstvo, mladost i veliki dio svog radnog vijeka održana je književna večer. Pisac, skulptor, mislilac iza sebe je ostavio brojna djela.

“Djelo koje je jedinstveno u povijesti bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti. Koje je uvijek otvaralo nove književne i uopće umjetničke vidike i koje je svakom svojom dionicom predstavljalo novu prekretnicu, novu raskrsnicu u razvoju naše književne kulturne prakse”, istakao je prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod BiH.

Zbog posebnog odnosa prema čitateljima, književni kritičari su njegovo kazivanje ocijenili inovativnim, a Nedžad Ibrišimović bio je vječita inspiracija mladim budućim piscima.

“Unio je nešto što je inovativno, drugačije, pomalo provokativno i u tom smisli mislim da je mladima ljudima privlačan. Mladi ljudi ne vole šablon, ne vole ponavljanja i djelo Nedžada Ibrišimovića kao drugačije i pomalo provokativno, teško za čitanje nešto je što privlači”, kaže prof. dr. Dijana Hadžizukić sa Odsjeka za bosanski jezik i književnost na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Iako je dobitnik brojnih nagrada, među kojima je Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za roman „Ugursuz“ 1975. godine, te kandidat za Nobelovu nagradu 2005. godine nakon izlaska iz štampe remek djela „Vječnik“, Nedžad Ibrišimović u našem javnom diskursu još nema ono mjesto koje mu pripada. Zbog toga je inicirana ideju o pokretanju Fondacije koja bi uz uz afirmaciju, skrbila o njegovom književno djelu.

“Njegovo fascinantno književno djelo, ta fascinantna pripovjedna tehnika, nešto novo što je zaista čudo, ne samo u okvirima bh. književnosti - da se za to čuje i da se za to sazna. Zato je naša dužnost da potpomognemo osnivanje te fondacije i da sav onaj materijal koji je kod nas sada bude dostupan”, napominje doc.dr. Adijata Ibrišimović Šabić, kćerka Nedžada Ibrišimovića.

A njegova vječita inspiracija je Bosna, i traganje za dobrotom, pravdom i boljim svijetom...

federalna.ba

Nedžad Ibrišimović Žepče