Šehić o izmjenama Izbornog zakona: Rok je 15. mart, poslije je kasno

Najavljeni „dan D“ za fer izbore u Bosni i Hercegovini ostao je za sada samo u najavi. Tehničke izmjene Izbornog zakona čekaju dogovor bh. lidera ili davno obećanu intervenciju Christiana Schmidta. Umjesto konkretnih poteza, samo uslovljavanja političara i nova upozorenja iz OHR-a. A vrijeme da se ispoštuju zakonski rokovi Centralne izborne komisije BiH prolazi. Članovi CIK-a BiH ne žele javni istup, ali potvrda bivšeg člana rješava nedoumice. Nakon što u maju bude donesena odluka o održavanju lokalnih izbora, izmjena zakona ne može biti.

Od jasnih zahtjeva i striktno određenih rokova do odugovlačenja. Jedina osoba u gradu s moćima nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona – Bonske ovlasti i dalje drži u ladici. Dva mjeseca od upozorenja istekla, vlastite rokove prekršio, a i dalje u rezervi ima strpljenja za bh. lidere. Ali uz napomenu da čuva adut u rukavu.

„Jasno sam rekao da za izbore ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona. Još je vrlo značajna, važna i aktuelna tema izborne prevare. Zbog toga se ne postavlja pitanje hoćemo li mi to uraditi nego treba uraditi što je prije moguće“.

Vremena na pretek nema - naprotiv. U susret lokalnim izborima na snazi stara pravila igre, a u najavi nove potencijalne izborne krađe. Kalkulacije i kupovina vremena - bar ono malo što je ostalo pred polaganja računa u Briselu. Osim evropskih termina, pritišću i domaći.

„Svi moraju voditi računa da će početkom maja CIK BiH donijeti odluku o održavanju lokalnih izbora poslije čega nema bilo kakve izmjene. Krajnji rok mogao bi biti 15. mart, poslije toga mislim da će biti sve kasno“, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Još nismo zakasnili, ali je 5 do 12 za BiH po evropskim standardima. Ključnih 5 minuta za našu zemlju, a Schmidt čeka na dogovor. Prijedlogu SDA u Domu naroda presudio dogovor u Laktašima, novi konkretni potezi lidera ni u najavi.

„Iz tog famoznog dogovora iz Laktaša mnoga od predloženih unapređenja zapravo vraćaju još veću moć u ruke političkih subjekata“, navodi Dario Jovanović direktor Koalicije Pod lupom.

A, politički subjekti nastavljaju po starom. Najdugotrajniji savez na bh. političkoj sceni otvoreno protiv. Postavljaju svoja pravila igre i izričite zahjeve. Za Milorada Dodika prijedlozi sa potpisom Schmidta neprihvatljivi, Dragan Čović od legitimnog predstavljanje ne uzmiče. Igraju li se otvoreno sa međunarodnom zajednicom i moći visokog predstavnika?

„Nemoguće se sa mnom baš igrati. Postoje političari koji žele nešto da postignu, ali osim odugovlačenja u tom procesu, nisam vidio stvarno ništa drugo. Ko želi u EU, mora na terenu igrati u skladu sa pravilima igre“.

„Nedostatak političke odgovornosti, nisam siguran da će oni to uraditi, onda će iznuđeno reagovati visoki predstavnik“, smatra Šehić.

A Schmidtova reakcija poslala bi jasnu poruku onima kojima još jasno nije da se bh. lideri sami dogovoriti ne mogu. Preciznije, nerijetko vođeni ličnim i stranačkim interesima - ne žele. U iščekivanju demokratskih i fer izbora, izreka nije važno ko glasa, već ko broji glasove ostaje aktuelna od izbora do izbora.

federalna.ba

Vehid Šehić Christian Schmidt Izborni zakon Izborni zakon BiH
Christian Schmidt Izborni zakon BiH
0 20.04.2024 17:58
Christian Schmidt CIK BiH
0 19.04.2024 15:10
Christian Schmidt predavanje
0 18.04.2024 13:02
Jelena Trivić Izborni zakon Milorad Dodik Narodni front
0 12.04.2024 19:13
NSRS Izborni zakon Milorad Dodik
0 11.04.2024 21:17
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54