Sean 'Diddy' Combs vraća unosna muzička prava izvođačima Bad Boy Recordsa
(Izvor: Getty Images)

Sean 'Diddy' Combs vraća unosna muzička prava izvođačima Bad Boy Recordsa

U potezu koji se rijetko viđa, Sean "Diddy" Combs vratio je neka muzička prava umjetnicima i tekstopiscima koji su potpisali ugovor sa njegovom izdavačkom kućom, umjesto da ih unovči. Bad Boy Records je bila jedna od najvećih rap izdavačkih kuća 1990-ih, dom izvođača kao što su Ma$e, Faith Evans, 112, The Lox i Notorious B.I.G.

Tim grupama je sada vraćena kontrola nad njihovim autorskim pravima. Izvor sa saznanjima o ugovoru rekao je da su Combsu ranije nuđeno milione dolara za prodaju prava.

Vrijednost prava na objavljivanje muzike dramatično je porasla posljednjih godina, s umjetnicima kao što su Bob Dylan, Neil Young, Debbie Harry, Bruce Springsteen, Stevie Nicks i Shakira koji su se odrekli budućih tantijema u zamjenu za devetocifreni iznos.

Combs je odbio te ponude u korist "vraćanja prava ljudima koji su pomogli u izgradnji njegove kompanije", rečeno je BBC-u. Billboard i Rolling Stone su također izvijestili o ovom dogovoru.

Zvijezda, koja je napravila hitove kao što su I'll Be Missing You, Can't Nobody Hold Me Down i Bad Boy For Life, napravio je potez na 30. godišnjicu svoje izdavačke kuće. Međutim, proces podrške umjetnicima i tekstopiscima počeo je u maju 2021. Iako je većina strana pristala na dogovor i potpisala ugovore, za drugima se još uvijek traga.

Osnovan 1993. kao zajedničko ulaganje između Combsa i Arista Recordsa, Bad Boy je bio odgovoran za kultne hip-pjesme uključujući Juice i Mo' Money, Mo' Problems, obje od Notorious B.I.G.-a, Flava In Ya Ear, Craig Macka i Feel So Good od Ma$e.

U to vrijeme nije bilo neuobičajeno da izdavačke kuće osiguravaju postotak izdavačkih prava umjetnika kada potpišu ugovore - ali ta praksa je za mnoge bila predmet rasprave.

Kada je Combs iskoristio govor na Pre-Grammy gali 2020. da kaže da hip-hop i crnačku muziku "Grammyji nikada nisu poštovali", Ma$e je svog bivšeg šefa izdavačke kuće izazvao, rekavši da je i on jednako kriv. U objavi na Instagramu koja je kasnije obrisana, reper je rekao da je Combsu ponudio 2 miliona dolara da otkupi svoja izdavačka prava, ali je ponuda odbijena.

"Vaša dosadašnja poslovna praksa svjesno je nastavila namjerno izgladnjivati vašeg umjetnika", naveo je on u objavi. "Na primjer, još uvijek imate moje izdavaštvo od prije 24 godine za koji ste mi dali 20.000 dolara. Zbog čega nikada više ne želim raditi sa vama, kao što ne bi bilo koji umjetnik... Ovo uopće nije Black excellence."

Combs je kasnije tvrdio da mu je Ma$e zapravo dugovao 3 miliona dolara za album koji nije uspio da isporuči, što je reper odlučno demantovao.

Međutim, Ma$ov dugogodišnji prijatelj i saradnik, Cam'ron, bio je taj koji je prvi objavio vijest o Combsovoj odluci da vrati izdavačka prava svojim umjetnicima.

"Upravo je dobio nazad svoje izdavaštvo od Puffa. Upravo je jučer završio papirologiju za to. Čestitamo @rsvpmase." Combs navodno vidi ovaj potez kao "dio šireg razgovora" o unapređenju "ekonomskog osnaživanja crnih umjetnika i kulture" u nadi da će i druge izdavačke kuće slijediti njegov primjer.

Reper, producent i muzički mogul takođe ima novu muziku na horizontu. L.O.V.E. Album: Off the Grid bi trebao izaći sljedeće sedmice, sa gostima poput Justina Biebera, Burna Boy, The Weeknd, Mary J Blige, Busta Rhymes, Tayana Taylor i H.E.R.

Nedavna izdanja Bad Boy Recordsa uključuju Mainstream Sellout Machine Gun Kellyja i The Age of Pleasure Janelle Monae.

federalna.ba/BBC

Sean Diddy Combs autorska prava