Schmidt pozvao na snažniji angažman i jedinstven međunarodni pristup u BiH

Schmidt pozvao na snažniji angažman i jedinstven međunarodni pristup u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt boravio je u radnoj posjeti Beču, kojom prilikom je naglasio važnost međunarodne koordinacije i zajedničkog angažmana u BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da je Schmidt u četvrtak održao sastanke sa Alexanderom Schallenbergom, austrijskim ministrom vanjskih poslova, te generalnom tajnicom OSCE-a Helgom Marijom Schmid.

"U ovim razgovorima, visoki predstavnik je istaknuo vitalnu ulogu koju međunarodna zajednica i dalje igra u podršci tranziciji BiH od poslijeratnog oporavka do pune integracije u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik je u petak održao uvodni govor na 27. evropskom forumu u Beču, čiji je domaćin bio Austrijski institut za evropsku i sigurnosnu politiku (AIES). Kada je u pitanju preporuka Evropske komisije za pokretanje pristupnih pregovora sa BiH, on je naglasio da su evropske integracije jedini održiv put za Bosnu i Hercegovinu i širu regiju Zapadnog Balkana.

Premda su poduzeti određeni napori na terenu da se održi zamah nakon dodjele statusa kandidata za EU, visoki predstavnik je pozvao političke lidere da pokažu više posvećenosti i odgovornosti. Hitna provedba neophodnih reformi je od suštinskog značaja kako bi se omogućilo Vijeću EU da zvanično započne pregovore u proljeće 2024.

"Pozivam sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i potvrde svoju opredijeljenost ka evropskim integracijama i brzo usvoje suštinske reforme", zaključio je visoki predstavnik.

federalna.ba/AA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
Christian Schmidt Minhenska sigurnosna konferencija
0 19.02.2024 10:47
Milorad Dodik Christian Schmidt Izborni zakon
0 18.02.2024 14:51
Miroslav Lajčak Christian Schmidt Minhenska sigurnosna konferencija
0 18.02.2024 11:05
Christian Schmidt Rim Grupa prijatelja Zapadnog Balkana
0 06.02.2024 11:09