videoprilog Adise Smailagić (Svijet)

Samit G20 - 'i vuk sit i ovce na broju'

Na samitu Grupe 20 održanom u Nju Delhiju, lideri najrazvijenijih zemalja svijeta osudili su upotrebu sile u Ukrajini, ali pritom nisu direktno spomenuli Rusiju. Na samitu koji je protekao bez Vladimira Putina i Si Jinpinga, Afrička unija je dobila status stalne članice u Grupi 20. Objavljeni su i neki važni infrastrukturni projekti. Na kraju samita, predsjedavanje Grupom 20 je od Indije preuzeo Brazil.

I vuk sit i ovce na broju – tako bi se mogli ocijeniti rezultati samita lidera zemalja članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta. Osudili su lideri na samitu u Nju Delhiju, kojem nisu prisustvovali ruski i kineski predsjednik Vladimir Putin i Si Jinping, upotrebu sile u Ukrajini čiji je cilj teritorijalno osvajanje. Međutim, u tekstu se ne spominje ruska agresija u Ukrajini, izraz koji je korišten 2022. za vrijeme održavanja prethodnog samita G20 na Baliju.

"Što se tiče Rusije, u poređenju sa deklaracijom iz Balija, rekao bih da je Bali bio Bali, a da je Nju Delhi – Nju Delhi. Bali je bio prošle godine, kontekst, situacija je bila drugačija. Mnoge stvari su se od tada dogodile. Zapravo, ako pogledate geopolitički dio deklaracije, ukupno ih je osam, od toga je sedam fokusirano na ukrajinsko pitanje", kazao je Subrahmanyam Jaishankar, ministar vanjskih poslova Indije. 

"Deklaracija lidera iz New Delhija ima 83 paragrafa, oko svih je postignut jednoglasan konsenzus svih članica. Osam paragrafa se odnosi na geopolitička pitanja, pod naslovom Planeta, ljudi, mir i prosperitet. Za svih osam je postignut jednoglasan koncenzus. Sve su zemlje jednoglasno podržale deklaraciju lidera iz New Delhija. To je deklaracija bez ijedne fusnote. To je zaokružen stav koji uživa 100-postotnu saglasnost", rekao je Amitabh Kant, glavnig pregovarač Indije u G20.

Konsenzus nije bio očekivan jer su sedmicama ranije potpuno suprotna stajališta o ratu u Ukrajini ugrožavala ishod samita. Zapadne zemlje su tražile da se prozove Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Sa druge strane iz Moskve su prijetili blokadom bilo kakve rezolucije koja ne odražava njen stav. Indija, koja je domaćin samita G20 nastojala je pronaći ravnotežu između tradicionalnog savezništva sa Rusijom i članstva u četvorci, kojoj pripada, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom.

"Ovaj period 21. stoljeća je važan i cijelom svijetu daje novi smjer. Ovo je vrijeme u kojem vječiti izazovi zahtijevaju nova rješenja i zato moramo ići naprijed istovremeno ispunjavajući sve svoje obaveze na human i prinicipijelan način", poručio je Narendra Modi, premijer Indije.

"Razgovarali smo o brutalnom i ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini. Postignut je zadovoljavajuće obiman koncenzus o potrebi za pravednim i održivim mirom koji poštuje principe Povelje UN-a i suverenost i teritorijalni integritet", kaže Joe Biden, predsjednik SAD.

"Izoliranost Rusije je jasna. Predsjednik Putin nije tu. Zemlje G20 na inicijativu premijera Modija i Indije kao predsjedavajuće usvojile su zajedničku deklaraciju koja veoma snažnim riječima izražava stav o ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini", naglasio je Rishi Sunak, premijer Velike Britanije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je u Nju Delhiju predstavljao svoju zemlju, samit je ocijenio uspješnim.

"Uglavnom zahvaljujući zajedničkom stavu globalnog juga u zaštiti svojih legitimnih interesa, uspješno je spriječen pokušaj Zapada da ponovo “ukrajinizira” cijelu agendu na uštrb diskusije o hitnim problemima zemalja u razvoju. Znakovito je da se paragraf zove ukrajinskim, koji jeste dio deklaracije i uživa koncenzus, ne tiče Ukrajine. Pomenuta je ukrajinska kriza, ali isključivo u kontekstu potrebe rješavanja svih postojećih sukoba u svijetu", kazao je Lavrov.

Deklaracijom o kojoj se, tvrde učesnici, pregovaralo više od 200 sati tokom kojih je rat u Ukrajini bio jedno od najspornijih pitanja, pozvano je i na siguran protok žita, hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije koja je, najavio je Lavrov, voljna vratiti se crnomorskom sporazumu o žitu čim se ispune njegovi uvjeti. I dok je većina članica zadovoljna deklaracijom, Ukrajinci su nezadovoljni. Deklaracija samita G20, ocjenjuju iz Kijeva, nije nešto na što treba biti ponosan.

"Jer ako zaista jesmo jedna globalna porodica – danas djelujemo disfunkcionalno. Podjele su izraženije, tenzije rastu, povjerenje kopni – sve to priziva duhove razdora i u konačnici sukoba. Ovakva podijeljenost bi bila duboko zabrinjavajuća u najboljim vremenima, a u našim nagovještava katasrofu", rekao je Antonio Guterres, generalni sekretar UN.

Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zemlje partneri odlučili su pokrenuti veliki željeznički i pomorski projekt koji bi trebao povezati Evropu sa Bliskim istokom i Indijom. Objavio je to Biden u Nju Delhiju. 

"Kao ključni dio ovog koridora, investiraćemo u brodove i željeznicu, koja će se protezati od Indije sve do Evrope, povezana sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom, Jordanom i Izraelom. Povezivaće luke dva kontinenta i otvoriti neiscrpne prilike, uključujući drastično olakšanu trgovinu i izvoz čiste energije", dodaje Biden.

"Ekonomski koridor Indija - Bliski istok - Evropa nije ništa drugo do historijski. Biće najdirektnija veza između Indije, Arapskog zaljeva i Evrope, željeznica koja će trgovinu između Indije i Evrope ubrzati za 40%", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

"Ovo je veoma važan projekat koji će od Azije preko Bliskog istoka do Evrope ponuditi velike prilike i povezati ljude. Ali namjera nam je da to provedemo u stvarnost i osiguramo da ovo obavezivanje da konkretne rezultate", kazao je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske. 

Analitičari smatraju kako je riječ o jednoj od ključnih inicijativa Washingtona kojom će pokušati obuzdati utjecaj Kine na Bliskom istoku. Važan dio samita je i odluka da Afrička unija, koju čini 55 država, dobije status stalne članice u Grupi 20 vodećih svjetskih ekonomija.

federalna.ba

Svijet G20 samit G20
Svijet
0 17.05.2024 19:58
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
raseljeni Svijet
0 14.05.2024 09:57