videoprilog Aldijane Guhdija (Dnevnik 2)

Reforma obrazovanja u Kantonu Sarajevo podijelila Vladu i Sindikat

U Kantonu Sarajevo nastava počinje 1. septembra. Upisano je oko 4.000 prvačića, a osim toga, ove školske godine nastavlja se reforma obrazovanja primjenom predmetnih kurikuluma u učionicama u osnovnim i srednjim školama.

U novu školsku godinu ovaj put u Kantonu Sarajevo ulaze manje opterećeni roditelji s obzirom na to da je ministarstvo osiguralo besplatne udžbenike od 5. do 9. razreda, ali osim toga, ovo znači napokon uvođenje jedinstvene udžbeničke politike koja je jedan od velikih preduslova za provođenje ozbiljne reforme obrazovanja.

“Dinamika isporuke udžbenika koje smo nabavili za učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole ide jako dobro. Vrlo smo zadovoljni, roditelji imaju jednu brigu manje. Imat ćemo standardizirane udžbenike u cijelom kantonu. Drago nam je što su se i općine priključile. Planirali smo da sljedeće godine za niže razrede, ali već su načelnici i općinski vijećnici pronašli način da učenicima od 1. do 4. razreda osiguraju udžbenike”, istakla je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a (NiP).

Ova školska godina u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo mogla bi biti prijelomna kad govorimo o reformi obrazovanja, na kojoj se radi godinama. Započeta je još uvođenjem devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, uvođenjem bolonje i nastavlja se uvođenjem predmetnih kurikuluma, a sve s ciljem mijenjanja obrazovne paradigme.

“Upravo taj kurikuralni pristup, koji je baziran na ishodima učenja ugrađuje u sebe i jačanje i građenje raznih kompetencija. Dakle, činjenično znanje da, ali znanje koje se stavlja u određenu funkciju. Tako da nemamo pitanje koje smo često sebi postavljali: Dobro, a zašto ja ovo učim i kada će mi ovo trebati?”, pojašnjava viša saradnica za izradu predmetnih kurikuluma Azra Nizić.

Ipak, za provođenje reformi potrebno je dodatno usavršiti nastavno osoblje.

Na tome su radili iz Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS-a. Tokom juna 680 nastavnika i 1.500 učitelja prošlo je edukaciju koja podrazumijeva i pisanje priprema za podučavanje o ishodima učenja.

“Sada imamo prijave oko 3.500 nastavnika iz KS-a koji će biti u pet dana educirani za kurikuralnu reformu i podučavanje prema ishodima učenja”, napominje Senada Salihović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS-a.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH smatraju da reforma nije dobra te da će samo dovesti do opterećenja nastavnika, čime će izostati odgojna komponetna.

“Smatramo da je ovo što trenutno radi Ministarstvo obrazovanja KS-a pokušaj da se nešto kao radi, jedna lijepa šminka i kvazi reforma, kao što smo svjedočili godinama prije. Ova reforma će dovesti samo do opterećenje nastavnika i učitelja i frustracije u učionici”, ocjenjuje Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Jedinstvena udžbenička politika, predmetni kurikulumi, educiranje nastavnika - pomaci su koji su svakako važni kada se radi na ozbiljnoj reformi obrazovnog sistema. Ipak, o konkretnim rezultatma moći će se govoriti tek po završetku školske godine, kada budu dostupni rezultati o tome na koji način su učenici regovali na ove promjene.

federalna.ba

kurikulum Vlada Kantona Sarajevo Kantonalni odbor samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH
Nihad Uk Kanton Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo
0 21.06.2024 16:31
Vlada Kantona Sarajevo Skupština Kantona Sarajevo
0 28.04.2024 19:26
Skupština Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo Dževad Jahić
0 21.04.2024 19:11
Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo
0 09.04.2024 17:21