videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Radnici ArcelorMittala Zenica održali polusatni protest pred zgradom Uprave

Nekoliko stotina radnika kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) okupilo se danas nakon odrađene prve smjene ispred upravne zgrade tog preduzeća, kako bi polusatnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da nije potpisan novi pojedinačni kolektivni ugovor, mada im je prethodni ugovor istekao još 31. maja.

Kako je istakao predsjednik Sindikata AMZ- a Rašid Fetić, menadžment kompanije nije se oglasio niti ih pozvao na nove pregovore oko uslova za potpis novog ugovora, uprkos tome da su u utorak na pres-konferenciji najavili da bi naredne sedmice mogli donijeti i odluku o stupanju u generalni štrajk. 

Radnici su uz glasne povike i uz pištaljke izražavali nezadovoljstvo odnosnom kompanije prema njima.

- Kompanija definitivno nema razumijevanja za naše probleme. Niko nas nije kontaktirao, a mi smo na raspolaganju i dalje. Nisu bitni sati, mi smo uvijek tu da riješimo problem u našoj kući - kazao je Fetić.

On je istakao kako novim kolektivnim ugovorom zahtijevaju povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok i uslove rada, regres te novčane naknade za vjerske praznike.

- Kada sve uzmemo u obzir, to je povećanje za 25-30 posto - istakao je Fetić.

Dodao je da više od 70 posto, od ukupno 2200 zaposlenih, ima plaću manju od 1.000 KM.

Najavio je kako će u utorak održati sjednicu Predsjedništva Sindikata, a u četvrtak, 28. septembra, Skupštinu Sindikata AMZ-a, na kojoj će se razmatrati mogućnost stupanja u generalni štrajk. 

Protestu radnika AMZ-a i njihovoj borbi za bolje plaće i uslove rada dali su svi sindikati, među njima i Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i predsjednik Selvedin Šatorović.

Radnicima se danas nije obratio niko iz Uprave, ali oni su odlučni da će 2. oktobra na isti način dočekati novog direktora Jeana Faddy Azzi, koji će zamijeniti Nikhil Mehtu.

federalna.ba/Fena

Radnici Arcelor Mittal Zenica
protest Radnici
0 17.05.2024 22:01
Arcelor Mittal Zenica Koksara
0 24.04.2024 10:48
Amazon Radnici otpuštanje
0 04.04.2024 11:08
Radnici protest RiTE Ugljevik
0 28.03.2024 12:05
Koksara Arcelor Mittal Zenica zatvaranje
0 28.03.2024 11:17