Rađa se rekordni broj blizanaca
(Izvor: Ilustracija)

Rađa se rekordni broj blizanaca

Rekordni broj blizanaca - gotovo jedno na 40 novorođene djece rađa se u novije vrijeme, prema istraživanju objavljenom u petak, koje kao glavni faktor porasta njihova broja navodi medicinski potpomognuta začeća.

Više od 1,6 milijuna blizanaca sada se rađa svake godine, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Human Reproduction.

“Relativni i apsolutni broj blizanaca u svijetu najveći je od polovice 20. stoljeća i vjerojatno se radi o povijesno najvećem broju”, kazao je profesor Christiaan Monden s britanskog sveučilišta Oxford, jedan od autora studije.

Raširenost novih medicinskih tehnologija koje od 1970-ih potpomažu začeće u razvijenim zemljama pridonijela je povećanju broja višeplodnih trudnoća, kažu oni, kao i to što majke rađaju starije kad je i vjerojatnost blizanačkih trudnoća veća.

Utjecaj na porast toga broja imaju i korištenje kontracepcije, to što žene starije rađaju i sveukupno niži fertilitet.

Znanstvenici su prikupili podatke iz 135 država u razdoblju od 2010.-2015. za potrebe studije.

Stope blizanačkih trudnoća najviše su u Africi, kažu oni, objašnjavajući to razlikama u genima između tog kontinenta i ostatka svijeta.

Povećani broj blizanaca u siromašnijim dijelovima svijeta zabrinjavajući je zbog povećanih rizika poroda, kaže jedan od znanstvenika.

“Porod blizanaca povezan je s većom stopom smrtnosti beba i djece i većim brojem komplikacija za trudnice i djecu tijekom trudnoće…tijekom i nakon poroda”, kaže Monden.

“Više se pažnje mora posvetiti sudbini blizanaca u siromašnim i srednje razvijenim zemljama”, kaže koautor istraživanja Jeroen Smits.

“Posebice u podsaharskoj Africi mnogi blizanci izgubit će svog brata ili sestru u prvoj godini njihova života, oko 200 do 300 tisuća svake godine, prema našim ranijim istraživanjima”.

Znanstvenici kažu da je porast broja blizanaca rezultat porasta broja višejajčanih trudnoća u kojima se istodobno oplode dva jajašca.

Broj identičnih blizanaca, poznatih kao jednojajčani blizanci, ostaje nepromijenjen.

federalna.ba/Hina

blizanci
Uganda blizanci vantjelesna oplodnja
0 30.11.2023 13:09
zamrznuti embriji blizanci
0 23.11.2022 08:51
Usain Bolt otac blizanci atletika atletičar
0 21.06.2021 09:52