Brat i sestra iz Kanade proglašeni najranije rođenim blizancima na svijetu
(Izvor: Guinness)

Brat i sestra iz Kanade proglašeni najranije rođenim blizancima na svijetu

Kanađane, brata i sestru rođene u 22. sedmici, Guinness je proglasio najranije rođenim blizancima na svijetu. Adiah i Adrial Nadarajah rođeni su sa 126 dana, nadmašivši prethodni rekord od 125 dana koji su 2018. godine postavili blizanci u američkoj saveznoj državi Iowi.

Da su djeca rođena čak jedan sat ranije, bolnica ne bi ni pokušala da im spasi život, navodi Guinness. Trudnoća obično traje 40 sedmica, što ove blizance čini rođenim 18 sedmica ranije.

Mama Shakina Rajendram rekla je da su joj doktori, kada je dobila trudove sa samo 21 sedmicu i pet dana, rekli da bebe "nisu održive" i da imaju "0% šanse za preživljavanje".

Bila je to njena druga trudnoća, nakon što je u prvoj izgubila bebu, samo nekoliko mjeseci ranije u istoj bolnici u blizini njihovog doma u Ontariju. Otac Kevin Nadarajah rekao je da im je bolnica rekla da neće moći pomoći s tako ranom trudnoćom, ostavljajući ga budnog noću, uplakanog s molitvom da prežive.

Većina bolnica ne pokušava spasiti djecu rođenu prije 24. do 26. sedmice. No, srećom, par se uspio preseliti u bolnicu Mount Sinai u Torontu, koja ima specijalističku neonatalnu jedinicu intenzivne njege.

Drugog dana porođaja gospođe Rajendram – u 21. sedmici i šestom danu trudnoće - rečeno joj je da će, ako se djeca rode čak i nekoliko minuta prije 22. sedmice, biti ostavljena da umru. Uprkos jakom krvarenju, rekla je da je dala sve od sebe da "zadrži bebe" još nekoliko sati.

Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta nakon ponoći. Manje od dva sata nakon ulaska u 22. sedmicu u maternici, djeca su rođena.

Adiah i Adrial dočekali su svoj prvi rođendan, uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su se pojavili u početku. "Mnogo smo puta gledali kako bebe gotovo umiru pred našim očima", rekla je Rajendram. Dok ih još uvijek pomno prate liječnici, braća i sestre su sada "odlično".

Najranije rođena beba ikada bio je Curtis Means iz Alabame, koji je rođen u 21. sedmici i jednim danom.

federalna.ba/BBC

Guinness World Record blizanci
Uganda blizanci vantjelesna oplodnja
0 30.11.2023 13:09
zamrznuti embriji blizanci
0 23.11.2022 08:51
Usain Bolt otac blizanci atletika atletičar
0 21.06.2021 09:52
blizanci granica Švedska Norveška
0 11.05.2021 08:53