Putin dozvolio Austriji da ruski gas plaća u eurima

Putin dozvolio Austriji da ruski gas plaća u eurima

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je u četvrtak da mu je predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije ove sedmice rekao da Austrija ruski gas može nastaviti plaćati u eurima.

"Putin mi je objasnio da je snabdijevanje prirodnim gasom obezbjeđeno, da će Rusija isporučiti količine dogovorene u ugovoru i da se plaćanja mogu i dalje vršiti u eurima", rekao je Nehamer, prenijela je austrijska novinska agencija APA.

On je rekao da neke zemlje Evropske unije, poput Austrije, Mađarske i Bugarske, veoma zavise od ruskog prirodnog gasa i dodao da bi prekid isporuke nanio "ozbiljnu štetu" industriji i domaćinstvima u Austriji.

Nehammer je 9. aprila posjetio glavni grad Ukrajine Kijev, a potom istog dana i Rusiju gdje se sastao s Putinom.

Austrijski kancelar je izjavio da će u bliskoj budućnosti razmijeniti mišljenja s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o njegovom sastanku s Putinom i mirovnim pregovorima koji su počeli u Istanbulu.

Od početka rata između Rusije i Ukrajine 24. februara, zemlje Evropske unije razmatraju zabranu uvoza ruske nafte i gasa. Međutim, velika ovisnost Evrope o ruskim fosilnim gorivima otežala je odluku većini članica bloka.

Unija je donijela odluku o zabrani uvoza ruskog uglja, a Litvanija je postala prva zemlja članica koja je odustala od upotrebe ruskog gasa.

federalna.ba/AA

gas Rusija Austrija
SAD Rusija zapljena ruskih oligarha
0 29.06.2022 13:36
Azovski regiment ročište suđenje Rusija
0 29.06.2022 12:51
Austrija rezolucija Srebrenica
0 28.06.2022 20:31
Ukrajina tržni centar Rusija
0 28.06.2022 11:27