Prilog: Miranda Fejzagić

Prihvaćen Nacrt zakona o minimalnoj plati

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je bez rasprave, gotovo jednoglasno, Nacrt zakona o minimalnoj plati, sa ciljem poboljšanja socijalne situacije u Federaciji i zaštite prava radnika i odredio rok od 90 dana za provođenje javne rasprave. Poslodavci su skeptični, Sindikat uvjeren u dobar ishod, a Vlada u još aktuelnom sazivu izrazito negativna.

O Nacrtu zakona o minimalnoj plati nije obavljena ni rasprava na današnjoj vanrednoj sjednici, zakazanoj samo zbog ovog nacrta. Prihvaćen je sa 65 glasova za i jednim suzdržanim, bez glasova protiv. Nacrt je prije godinu dana predložilo 11 klubova poslanika u Federalnom parlamentu. Dokument predviđa značajno povećanje mjesečnih primanja radnika. Obračun je definisan na način da je osnovica prosječna bruto plata u Federaciji za decembar 2020, što iznosi 1.532 marke bruto, odnosno 993 neto. Vlada Federacije BiH dala je krajem prošle godine negativno mišljenje, uz obrazloženje da se institut minimalnih primanja mora regulisati u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. Iz Vlade su poručili da Nacrt predstavlja posebnu prijetnju za ekonomiju Federacije BiH, jer bi se troškovi poslodavaca značajno povećali i doveli do masovnog otpuštanja i pada izvozne konkurentnosti. Ovaj stav danas je komentirao poslanik Damir Mašić:

„Kažu da je ovo nerealno, a zapravo nalaze loše izgovore za nešto da se ne pomjeri s mrtve tačke.“

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović upozorio je ranije da bi ovaj zakon bio udar na poslodavce i ukupnu privredu, ukoliko ne bi bio usklađen sa drugim zakonima:

„Dakle, ovaj Zakon o minimalnoj plati na kojem insistira Parlament da se donese, morao bi se usaglasiti sa Zakonom o radu i izmjenama Zakona o radu, zato što bi bio u koliziji sa Zakonom o radu. I Zakon o zdravstvenom osiguranju. Dakle, morali bi se jednostavno uskladiti, ukoliko hoće da se ova ideja progura do kraja.“

Nasuprot tome, Savez samostalnih sindikata BiH od početka insistira na usvajanju ovog zakona. Predsjednik Saveza Selvedin Šatorović:

„Zakon o minimalnoj plati je potpuno realan. Možda u ovom trenutku malo i nedovoljan, imajući u vidu da je potrošačka korpa 2.900 KM i imajući u vidu svu ovu inflaciju i stoga neke je začudio negativan stav Vlade Federacije, koji nas u Savezu sindikata apsolutno ne čudi, znajući da su oni potrošili osam godina na devastaciju radničkih prava.“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović kazao je nakon sjednice da će upravo radi usklađivanja ovaj zakon biti u proceduri paralelno sa drugim zakonima:

„Što smo ostali dužni građanima je, da tako kažem, set zakona koji će pomoći privredi. Dakle, bili su dva puta u parlamentarnoj proceduri. U konačnici, mi smo odlučili jednoglasno, dakle, svi klubovi su se složili da zakon o izmjenama Zakona o doprinosima i izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji bi trebali da olakšaju provredi, smanje opterećenje na plate, idu paralelno s ovim zakonom o minimalnoj plaći i danas smo napravili preduslove da taj paket zakona tretiramo u budućnosti.“

 

Imajući u vidu da su upravo završeni opšti izbori i da se o ovom nacrtu mora provesti javna rasprava za koju je određeno 90 dana, o njemu će raspravljati tek novi saziv Federalnog parlamenta.

 

Parlament FBiH Federalni radio minimalna plaća minimalna plata
sport Federalni radio
0 28.11.2023 23:47
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.11.2023 21:42
zakonodavnopravna komisija Parlament FBiH
0 28.11.2023 20:43
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.11.2023 17:34
sport Federalni radio
0 28.11.2023 17:30
sport Federalni radio
0 27.11.2023 23:26